Koronavirüs (Kovid-19) Ne Zaman Bitecek? Coronavirus Ramazan Bayramında Bitecek mi?

Ramazan Bayramı’nda Koronavirüs Uygulamaları Bitecek mi?

2019’un Aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan Koronavirüs (Covid-19) salgını gündelik hayatta tüm dengeleri değiştirdi. Dünya genelinde yaşam tarzı ve alışkanlıkları kökten değişen insanoğlunun, bu olağanüstü duruma, en azından bir süre daha katlanması gerekmekte. Bu süreçte hepimizin en çok merak ettiği konuların başında “Corona ne zaman bitecek?” ve “Koronavirüs salgını Ramazan Bayramına kadar biter mi?” soruları gelmekte.

Türkiye’de ilk olarak 10 Mart 2020 tarihinde görülen Coronavirüs vakası ile ülkece teyakkuza geçildi. Vaka sayılarının günbegün artmasıyla alınan tedbirler had safhaya çıkarıldı. İlk olarak yurtdışı uçuşları durduruldu.  Sonrasında 3 Nisandan itibaren 15 gün süre ile şehirlerarası ulaşım yasağı geldi. En son olarak ise 11-12 Nisan tarihlerinde 30 büyükşehir ve Zonguldak ilimizi kapsayan iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Havaların güzelleşmesi sebebiyle hafta sonunu dışarda geçirmek isteyen kişilerin sosyal izolasyonu bozmaması için 18-19 Nisan tarihlerinde yine sokağa çıkmak yasak olacak.

Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamalarda koronavirüs hastalığından korunmak için yapılması gereken en önemli şeyin başında evden çıkmamak olduğu belirtiliyor. Ancak tamamen evden çıkmamak gibi bir şey ne yazık ki söz konusu değil. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için sıklıkla olmasa bile dışarı çıkmak zorunda kalıyoruz. Sağlık Bakanlığı ise zorunlu durumlar dahilinde dışarı çıkıldığı takdirde mutlaka eldiven ve maske kullanılmasını istiyor. Çünkü hasta veya taşıyıcı kişinin öksürüğündeki bir damlacıkta bile milyonlarca hatta trilyonlarca Coronavirüs bulunmakta. Bu damlacığa temas etmeniz halinde virüs artık size de bulaşmış oluyor. Bu yüzden geçtiğimiz haftalarda alınan bir kararla artık marketlerde ve toplu ulaşım araçlarında (otobüs, minibüs gibi) maske takmak zorunlu oldu. Taksilerde ve özel araçlarda ise arabanın içinde 2 kişiden fazla varsa yine maske takmak zorunlu. Aynı zamanda eğer araçta şoför dışında sadece 1 kişi olacaksa o kişinin arka koltuğa oturması gerekiyor. Bu uygulamalarla sosyal mesafenin bir nebze olsun korunması amaçlanıyor.

Normal şartlar altında en az 1-1,5 metre olması gereken sosyal mesafe ne yazık ki marketlerin kasa kuyruklarında ihlal ediliyor. Öyle ki geçtiğimiz Cuma akşamı açıklanan 2 günlük sokağa çıkma yasağı için çoğu kişi hem kendi sağlığını hem de toplum sağlığını düşünmeden market alışverişine koştu. Koronavirüs hastalığından korunmanın en önemli şartlarından biri olan sosyal mesafe sınırına kimse dikkat etmedi ve bu sebeple potansiyel yeni vakalara gebe kalındı.

Sadece hafta sonu için geçerli olan sokağa çıkma yasağında yaşanan bu kargaşanın ardından ilk akla gelen ise yaklaşmakta olan Ramazan ayı oldu. Büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede yaşadığımızdan daha şimdiden her yıl Ramazan ayında yaşanan pide kuyrukları, geleneksel ve kalabalık iftar sofraları, erzak alışverişleri ve hatta sonrasında Ramazan Bayramı ziyaretleri kafaları karıştırdı. Yakın teması fazlasıyla seven bir millet olduğumuz için pek çok kişi sosyal mesafe kurallarını hiçe sayarak hayatına olduğu gibi devam etmekte. Bunun sonucunu ise vaka sayılarının artışıyla ödemekteyiz. Bilim Kurulu, sosyal mesafe kuralına uymayanlar yüzünden vaka sayılarının 2 katına çıkabileceğini açıkladı.

Koronavirüs Ramazan Bayramında Bitecek mi?

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA yaptığı açıklamalarda “Eğer başarılı bir şekilde mücadeleyi sürdürürsek özlediğimiz hayata kısa sürede kavuşuruz.” demişti. Ramazan bayramı ve corona virüs ile ilgili olarak ise bugün şu sözlere yer verdi: “Ramazan Bayramı’na kadar süreçle ilgili tahminde bulunabiliriz ancak kesin ve net bir ifade kullanmak doğru olmaz. Ancak tabloda da görüldüğü şekliyle biz artık bu dönemde bir haftada görülen en yüksek vaka sayısı dönemine ulaştık. Vaka artış hızının azaldığını artık biliyoruz. Önümüzdeki dönemde pik yapmasını bekliyoruz. Eğer bu önlemleri sıkı bir şekilde uygulamaya devam edersek ve yeniden bir dalga girmezse önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde piki göreceğimizi düşünüyorum.”

Önümüzdeki 1-2 haftanın corona virüs hastalığının seyri açısında çok önemli olduğunu ve sürecin pik yapmasını beklediklerini vurgulayan Sağlık Bakanı, tedbirlerin esnetilmemesi ve sıkı olarak uygulanmaya devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Corona Ne Zaman Bitecek?

Koronavirüs kapsamında alınan tüm tedbirlerin temelinin evde kalmaya, mümkün olduğunca dışarı çıkmamaya dayalı olmasıyla pek çok iş yeri de üretime ara vermek zorunda kaldı. Tüm dünyada ekonominin fazlasıyla zarar gördüğü ve yaşanan krizden dolayı çoğu kişinin işten çıkarılmasıyla sonuçlanan piyasaların ise ne zaman düzeleceği bir diğer merak konusu. Adeta tüm hayatın durduğu şu günlerde önceden planlanmış etkinlikler, tatiller, düğünler bir bir iptal olurken yapılan ödemelerin geri alınıp alınamayacağı ise değişkenlik gösteriyor. İstenmeyen ve beklenmeyen bir durum olan coronavirüs salgını dolayısıyla ödemesi alınmış hizmetler için bazı şirketler para iadesi yaparken bazıları ise uygun tarihe esnetme politikası izliyor. Yani ödeme yapan kişiye para iadesi yapmak yerine coronavirüs pandemisi atlatıldıktan sonra uygun bir tarih için hizmet sunma kararı alıyor. İçinde bulunduğumuz durumun koşulları göz önüne alındığında ise zaten başta Sağlık Bakanı olmak üzere pek çok uzman bu sürecin mümkün olduğunda en az temasla ve evde geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.