AB’den Üçüncü Ülke Vatandaşlarına Seyahat Kısıtlaması
Son günlerde tüm dünyanın başa çıkmaya çalıştığı Corona Virüsü (Covid-19) ile ilgili vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. Bunun sonucunda Türkiye ile birlikte Avrupa ülkeleri de alınan önlemleri arttırmaya başladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun aldığı karar doğrultusunda üçüncü ülke vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine yapacakları seyahatlere, zorunlu durumlar dışında, 30 günlük kısıtlama getirileceği duyuruldu. Bu kısıtlamanın geçici olduğu belirtildi.
AB komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’in açıklamasında 30 gün geçici kısıtlama getirilen seyahatlerin üçüncü ülkelerden AB ülkelerine yapılacak seyahatler için geçerli olduğu yer alıyor. Peki, üçüncü ülke ne anlama geliyor? Açıklamada yer alan 3. ülkeleri tanımlayacak olursak; ne Avrupa Birliği’ne (Europäische Union) ne de Avrupa Ekonomik Alanı’na (Europäischer Wirtschaftsraum) üye olan ülkelerdir. Bir nevi tarafsız olan ülkeler için kullanılan bir ifadedir.
AB Komisyonu, AB Konseyi ve G7 liderleri ile birlikte yapılan toplantı, Corona virüsü (Covid-19) bulaştırma riskine karşılık video konferansı ile gerçekleştirildi. Video konferansının ardından Ursula von der Leyen ve AB Konseyi başkanı Charles Michel Belçika’nın başkenti olan Brüksel’de ortak bir basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamalarda Corona Virüsü (Covid-19) hastalığı sebebiyle herkesin kurallara uyması gerektiğini, gereksiz seyahatlerden kaçınılması gerektiğini ve gerekli olmayan seyahatlere 30 gün süreyle kısıtlama getirildiğini duyurdu. Ülkeler arası iletişimin ve koordinasyonun kuvvetli olmasının önemi vurgulandı. Koronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesinin alınacak tedbirlerle mümkün olduğu belirtildi.
Yapılan basın toplantısında konuşan Von der Leyen “Küresel bir sağlık kriziyle yüzleşiyoruz. Bu krizin vatandaşlarımıza ve ekonomilerimize ciddi etkileri oluyor.” dedi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ise “Önceliğimiz (AB içinde) bireylerin mecburi olmayan seyahatlerini azaltırken, malların serbest biçimde dolaşımını güvence altına almak. Böylece, tek pazarın bütünlüğünü mümkün olduğunca sürdürebiliriz.” ifadesini kullandı. G7 toplantısında tüm siyasilerin ellerinden geleni yapması gerektiğini ve iradeli bir duruş sergilenmesi gerektiğini belirtti.
Üçüncü Ülke Vatandaşlarına Seyahat Kısıtlaması ne demek?
30 günlük geçici kısıtlama derken tam olarak ne kastediliyor peki? AB yetkililerin de açıkça ifade ettiği gibi 3.ülke vatandaşlarının AB ülkelerinden herhangi birine giriş yapabilmeleri kısıtlandı. Bu geçici kısıtlama için “gerekli olmayan seyahatler” ifadesi kullanıldı. Şu an için düzenlemelerin devam ettiğini belirten AB Komisyonu başkanı von der Leyen, koronavirüs (covid-19) tedavisine destek olan doktor ve hemşirelerin bu kısıtlamaya dahil olmadığını söyledi. Aynı zamanda AB ülkeleri vatandaşları, coronavirüs (covid-19) üzerinde çalışan bilim insanları ve tüm sağlık personelinin kısıtlamadan muaf olduğunu belirtti. Konsey başkanı Michel ise koronavirüs hastalığının ortaya çıktığı bu günlerde yaşananın bir kriz olduğunu ve aşmak için zaman gerektiğini ifade etti.
Avrupa’da yaşanan vakaların çoğuna bakıldığında ölümle sonuçlananların bir hayli fazla olduğunu biliyoruz. Bunun neticesinde AB yetkililerince “gerekli olmayan” durumlar için Avrupa’ya gitmenin sınırlandırıldığını görüyoruz. AB ülkelerine giriş ile ilgili bu sınırlandırma elbette Koronavirüs (covid-19) salgınının bitmesiyle veya yok denecek kadar azalmasıyla birlikte sona erecektir.
Bu süreçte yurtdışında bulunan ve dönme imkanı bulunmayan yurttaşlarımız için vize aşımı konusunda çalışmalar hala devam etmektedir. Şu anda Türkiye’den AB ülkelerine seyahat konusunda ise vize başvurusu yapmak mümkün değildir. Vize başvuru işlemleri tedbir amaçlı vatandaşlarımızın yurtdışına çıkmasını engellemek için durdurulmuştur. Bu süreç geçicidir. Alınan tedbirlerle birlikte corona virüs salgını sona erdiği zaman tüm bu kısıtlamalar kalkacak ve vize alımı konusunda en kısa sürede eskiye dönülecektir.
Şu an için ülkemizde bulunan birçok ülkenin büyükelçiliği de kapalı bulunmaktadır. Tedbir amaçlı olarak hizmet vermeye bir süre ara veren büyükelçiliklerin tekrar ne zaman açılacağı belli değildir. Tam olarak ne zaman hizmet vereceği belirtilmese de ortalama olarak 1 Mayıs’a kadar kapalı olan büyükelçilikler yaklaşık 2 ay kadar hizmet veremeyecek.
Vize İşlem Merkezi olarak vizesi olan yolcular için ise seyahat edecekleri ülkelerin sağlık durumunu iyi araştırmalarını öneriyoruz. Seyahatin gerçekleşmesi durumunda ise gittikleri ülkede tedbir amaçlı 14 gün karantinada kalabileceklerini hatırlatıyoruz. Corona virüs hastalığının bulaşıcılığını azaltmak amacıyla bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat eden kişiler hemen toplum içine karışmamalıdır.
Koronavirüs vakalarının artmasıyla bu hastalık bir salgına dönüşmeden önce AB ülkeleri de dahil olmak üzere gitmek istediğiniz tüm ülkelere firmamız Vize İşlem Merkezi sayesinde kolayca vize başvurusunda bulunabilmekteydiniz. Hatta seyahat ettiğiniz ülke bir AB üyesi ise diğer üye ülkeler arasında da seyahat yapabilme hakkına sahiptiniz. Ancak şimdi bırakın Avrupa sınırları içinde ülkeden ülkeye seyahat etmeyi, Türkiye’den çıkışların durdurulduğu bir zamandayız. Coronavirüs (Covid-19) hastalığının yayılmaması için alınan tedbirlerin en önemlisi olan seyahat kısıtlamaları, hastalık sonlanana veya kesin tedavisi bulunana kadar devam edecektir. Vize İşlem Merkezi olarak yaklaşık 1 Mayıstan sonra tüm ülkeler için profesyonel vize danışmanlık hizmeti vermeye devam edeceğiz.