Kanada Göçmenlik Başvurusu
Kanada, üç yıl süresince, göçmen kabul sayısını artırarak toplamda 1,2 milyondan fazla kişiye kapılarını açtığını ilan etti.
2023 yılı sonuna kadar bir milyon iki yüz binden fazla göçmen alacağını açıklayan Kanada’nın bu duyurusunun ardından internette yoğun bir araştırma başladı. 2021 Kanada göçmenlik başvuru şartları nedir, Kanada’ya nasıl göç edebilirim, nasıl iltica edilir, Kanada göçmenlik başvuru ücretleri ne kadar gibi sorulara yanıt aranmakta. Biz de Kanada göçmenlik konusunda sizi bilgilendirmek istedik. Kanada göçmenlik başvurusu 2021!, Kanada göçmen alımı şartları nelerdir? Kanada’ya nasıl göç edebilirim? Kanada’ya nasıl iltica edilir? 2021 başvuru ücretleri ne kadar? Bu ve benzeri sorulara yönelik tüm detaylar yazımızda…
2021 Kanada Göçmenlik Başvurusu
Kanada, yüksek refah seviyesi ve yaşam kalitesiyle, insanların hayatlarını sürdürmek istediği ülkeler arasında ilk sıralarda yer almakta. Nüfusunun büyük çoğunluğu göçmenlerden oluşan Kanada, her yıl yeni göçmenleri kabul etmektedir.
Kanada devleti birçok yol ile göçmenliğe izin vermektedir. Bunların arasında en çok tercih edilenler: Lisans veya yüksek lisans eğitimi, sertifika programları, çalışma izni ve göçmenliktir.
Kanada 2021 Yılında 401 Bin Göçmen Kabul Ediyor!
Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Marco Mendicino, bir süredir çalışmaları devam eden yeni göçmenlik planını, Ottawa’da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Buna göre Kanada, 2021 yılında 401 bin, 2022’de 411 bin ve 2023’te 421 bin yabancı uyruklu kişiye daimi ikamet ve çalışma hakkı verecek.
Bakan Mendicino, yeni planın Kanada’daki göçmen sayısını 2023 yılında nüfusun yaklaşık yüzde birin üzerine çıkaracağını ve yükselen yaş ortalamasının düşürülmesine yardımcı olacağını söyledi.
Mendicino; hükümetin, göçmenlerin toplumda hayati bir rol oynayacağına inandığını belirterek 2035 yılına kadar 5 milyon Kanadalının emekli olacağını belirtti.
İşgücü ihtiyacı ile yaşlılar ve emeklilerin finansmanını desteklemek için daha az insanın çalışacak olmasının alınan kararda etkili olduğunu kaydeden Mendicino, 1971 yılında her yaşlı ve emekli için 6,6 kişinin çalıştığını ancak 2012’ye gelindiğinde bu oranın 4,2’ye indiğini dile getirdi.
Mendicino, “Tahminler 2036’da nüfus artışının neredeyse yüzde 100 olacağını öngörüyordu ancak bugün yüzde 75 civarında duruyor. İşgücünün yenilenmesi gerekiyor.” dedi.
Yeni gelenlerin Kanada kaynaklarını tüketip toplum üzerinde bir yük oluşturduğuna dair iddiaları kesin bir dille reddeden Mendicino, göçün yeniliği teşvik ettiğinin ve ekonomiyi güçlendirdiğinin altını çizdi.
Mendicino, söz konusu rakamın, aile birleşmesi, insani yardım ve ilticaları da kapsadığını hatırlatarak Ekonomik Büyüme Danışma Konseyinin kendilerine, daha yüksek bir rakam önerdiklerini ancak hükümetin başarılı bir entegrasyon sağlamak için yıllık ortalama 410 bin yeni göçmen almaya yönelik bir yaklaşım sergilediğini sözlerine ekledi.
Kanada’da Eğitim Aldıktan sonra Kanada Vatandaşı Olmak artık daha kolay.
Kanada Göçmenlik Bakanlığı her sene mezuniyet sonrası göçmen alımı programını başlattı.
Kanada Üniversiteleri, Kanada Yüksek Lisans programları, Kanada Kolejlerini tamamlayan öğrencilerin Kanada’da eğitimleri sonrasında öncelikle Kanada’da oturum hakkına sahip olmakta, daha sonra Kanada Vatandaşı olabilmektedir. Bu programa Canadian Experience Class denilmekte ve Kanada Devleti bu program ile Kanada’ya eğitim amaçlı gelecek öğrencilerin hem istihdam hem de ülkenin ihtiyacı olan göçmenlik programına katkı sağlayacağından göçmenlik başvurularını kabul etmekte.
Bu program bütün üniversite eğitimi alan öğrencileri kapsamakta olup bu programın Kanada’da eğitim almak isteyen öğrenciler içinde gelecekteki yaşamlarında büyük avantaj yaratmaktadır. Programın başlangıcında öğrenciler ilk etapta eğitimleri süresinde part-time çalışma hakkına sahip olmakta ve Okul bittikten sonra öğrenciler tamamladıkları eğitim programının süresine göre bir ile üç yıl arası çalışma izini alarak uluslararası iş deneyimine sahip olmaktadır.
Günümüzde Türk Öğrencilerin uluslararası alanda eğitim almış ve iş deneyimine sahip olmaları gerek Kanada içinde gerekse Türkiye’de büyük avantaj yaratmaktadır. Kanada’da Sağlanan Eğitim ve İş deneyimi sonrasında Kanada Devleti ülkesine gelen nitelikli öğrencileri uyguladığı program çerçevesinde ülkeye kazandırmak için önce oturum sonrasında ise vatandaşlık haklarından yararlandırarak var olan göçmenlik programını geliştirerek Kanada’da eğitim alan kişilere yönelik göçmenlik programını devam ettirmektedir.
Kanada Göçmen Alımı Şartları Nedir?
Kanada göçmenlik süreci iki adımdan oluşuyor:
- Başvuru daveti (Invitation to apply) almak
- Oturma izni için başvurmak
Başvuru Daveti Almak
Bu adımda sorulacak ilk soru şu: Bekar mısınız, yoksa bir eşiniz var mı? fark ettiyseniz “evli misiniz?” demiyorlar. Eğer ciddi bir ilişkiniz varsa, birlikte yaşıyorsanız, sevgili, sözlü veya nişanlıysanız kanada sizi çift kabul ediyor. Fakat bu durumda aile cüzdanı yerine başka destekleyici belgeler (örn. ortak banka hesabı, nişan töreni esnasında çekilmiş fotoğraflar vb.) talep ediyorlar.
Başvuru daveti aşaması; sizin kişisel özellikleriniz ve iş/eğitim geçmişiniz gibi kriterler dikkate alınarak size bir puan verildiği aşamadır. Bu puanla tüm başvuran kişilerin yer aldığı bir havuza girersiniz. Sonrasında yaklaşık iki haftada bir, havuzdaki ilk 2-3 bin kişiye “gerekli belgeleri hazırlar ve oturma izni için başvurursanız kapımızı size açıyoruz” denmekte.
Tek başvurduğunuz durumda gerekli tüm puanı tek başınıza topluyorsunuz, fakat çift olduğunuzda işler değişiyor. Başvuru sahibi aynı niteliklerdeki tek başına başvuran bir kişiden daha az puan alıyor ve kalan puanı eşinin tamamlaması gerekiyor.
Kanada’ya Nasıl Göç Edilir?
Yabancı dil
Kanada özellikle Fransızcası olanları tercih ediyor. Kanada’da 2 resmi dil mecvut. İngilizce ve Fransızca. Bu diller için Türkiye’de girebileceğiniz sınavlar IELTS ve TEF.
Her iki dilde aldığınız puanlar Canadian Language Benchmarks (CLBS) sisteminde karşılık bulup sonra puana dönüyor.
Bu iki dilden biri esas başvuru dili oluyor, diğeri ikincil. Seçim tamamen size ait.
İngilizce için alınması gereken minimum notlar şu şekilde;
- Listening -8
- Reading -7
- Speaking -7
- Writing -7
CLBS sisteminde 9 not ortalamasını yakalayabilmek için her bölüm için en az minimum puanı almalısınız.
Eğitim durumu
Aldığınız en üst seviye diplomanızı Kanada için akredite ettirmeniz gerekli. Bunun için İngilizce diplomanızın fotokopisi ya da İngilizce’ye çevrilmiş diplomanız ve kapalı/mühürlü zarfta bulunan İngilizce transkriptinizi eğitim akreditasyonu veren bir kuruma gönderip denklik almanız. Bazı yüksek lisans/doktora denklikleri için önceki döneme ait diploma ve transkriptler de talep edilebiliyor.
Kanada Göçmenlik Puanı Nasıl Hesaplanır?
PUANINIZI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
Kanada Göçmenlik Vizesi Nasıl Alınır?
Kanada eğitim, Kanada göçmenlik, turistik ve ticaret açısından oldukça fazla talep gören ülkeler arasındadır.
Her bir gidenin göçmen olarak yerleşme riski taşımasından dolayı Kanada, vize başvurularını büyük titizlikle değerlendirmektedir.
Bu yüzden göçmenlik dışı Kanada ziyaretlerinizde, gitme amacınızı net bir şekilde kanıtlamanız gerekmektedir. Çünkü Kanada Vizesi başvurunuz titizlikle incelenecektir.
Kanada’ya göçmen olarak gidenler, Kanada vatandaşıyla aynı haklara sahip olur, ancak ilk etapta seçme ve seçilme hakkı yoktur. Bunun dışında sosyal hakların hepsine sahiptirler. Eğitim sisteminden, sağlık sistemine kadar ücretsiz olarak faydalanılabilir.
Eğer çalışılıyorsa veya ticaretle uğraşılıyorsa, bir Kanada vatandaşı hangi oranlarda vergi ödüyorsa, göçmenler de bu vergiye tabidirler. Yatırımcı olarak gelenlerin 5 yıl kadar gelir vergilerinde muafiyet avantajı vardır.
Kanada’da 3 yıl yaşayıp Kanada vatandaşı olduktan sonra, kendi vatandaşlığınızı da koruyabilir, aynı zamanda Kanada’da seçme ve seçilme haklarına da sahip olabilirsiniz.
Kanada’ya Göçmenlik Başvurusu Yapmak İçin Ne Gereklidir?
Uygulama anlamında başvurular son yıllarda değişmiş olup, Kanada Büyükelçiliği içerisindeki bir ofiste değerlendirilir. Ancak farklı bölge başvuruları farklı ofislerden yürütülür. Örneğin Quebec göçmenliği başvurusu, Suriye’de Şam’dan yürütülür. Federal hükumetin vasıflı çalışanlar kategorisine ise, Ankara’daki konsolosluk üzerinden başvurulur.
Bölgesel yatırımcı kategorisi için hangi bölgeye gitmek isteniyorsa, o bölgeye ve Kanada içine müracaat edilir.
Kanada Vize İşlemleri için kişinin evli veya bekar olmasına bağlı olarak tüm aileyi kapsayacak farklı belgeler istenir. Kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı, aile kütük bilgisi, sabıka kaydı, fotoğraflar vb.), eğitim belgeleri (diplomalar, bitirme yazıları, sertifikalar, transkriptler vb.), iş hayatıyla ilgili belgeler (bunlar çok önemlidir ve profesyonel destek alınması gereken yapıdadır), finansal belgeler (banka hesapları, tapular, ruhsatlar vb. bunlar’da oldukça önemlidir) istenir.
Kanada’ya Kimler Göçmen Olarak Gidebilir?
Birinci kategori vasıflı çalışanlar kategorisidir. Eğitim düzeyi, yabancı dil bilgisi ve iş deneyimini kapsar. İkinci kategori ise mal varlığına bağlı olarak yatırımcı, girişimci kategorisidir. Her bir kategorinin uyguladığı puanlama farklıdır. Ancak bir kişinin nitelikleri her bir kategori için uygunsa, herhangi biri üzerinden başvuru yapabilir. Başvurulan kategoriye göre doldurulan formlar, yatırılan harçlar, başvurulan ofisler, başvurunun taahhütleri, başvurunun süreci, başvuru içerisinde görüşmeye girip girmeyeceği gibi birçok unsurda değişkenlik gösterir. Ama sonuçta alınan vize, hepsi için aynıdır. Vizenin sahini bir Kanada vatandaşının sahip olduğu hakların tümüne sahiptir. Tüm aile fertleri çalışabilir ya da kendi işini yapabilir. Çocuklar ücretsiz eğitim sisteminden faydalanabilirler (servis, defter, kitap lise son sınıfa kadar ücretsizdir). Puanlama sisteminde uyum unsuru denilen, eşin eğitim düzeyi de bir unsur olabilir. Kanada da yaşayan 1. derece akraba varsa ilave puan sağlar. Kanada eğitim sisteminden geçmiş olmak bir puan unsurudur.
Kanada Vatandaşı Nasıl Olunur?
Öncelikle Kanada’ya göçmen vizesi ile göçmen olarak gitmeniz ve en az 3 yıl boyunca fiziki olarak (4 yıl içinde 3 yıl) orada bulunmanız gerekmektedir. Bu süre içerisinde ne yaptığınız önemli değildir. Yani finansal gücünüz varsa isterseniz hiçbir şey yapmadan orada bulunabilirsiniz, isterseniz eğitiminize devam edebilirsiniz. Bu 3 yıl sonunda Kanada vatandaşlığına geçilebilir.
Vasıflı Çalışan Göçmenlik Başvuruları İçin Ne Gereklidir?
Mayıs 2007 itibariyle kabul edilen yasalara göre, belirli kategorilerin toplamından 100 üzerinden 67 puan alınması gerekmektedir. Buna göre eğitim düzeyi 25 puan, yabancı dil 24 puan, iş deneyimi 21 puandır. Yaş 10 puan, uyum faktörleri 10 puan ve Kanada’dan alınmış resmi iş teklifinin değeri 10 puandır. Başvurulduğu anda da başvuru neticelendiği anda da 67 puanı yakalamak gereklidir.
Ticari Göçmen Başvurusu için Gerekenler
Minimum mal varlığının 300.000 Kanada Doları seviyesinde olması gerekmektedir. Bu miktarın tümünün nakit olması zorunlu değildir. İş yeri değeri, mal, mülk, arsa vb. dahildir. 400.000 ile 800.000 Kanada Doları arası başka bir kategori, 800.000 ve üstü ise başka bir kategoridir (yatırımcı göçmen kategorisinin ayrı birer dalı olarak). Yatırımcı göçmen kategorisinde bir banka garantör olur, hatta çeşitli krediler bile verebilir. Şirket yerleşik olarak Kanada’da bulunsa bile, mallar Meksika’ya ya da Amerika’ya satılabilir. Nereye satıldığının önemi yoktur. Toronto ve New York arasındaki mesafe İstanbul İzmir arası kadar olduğu için o bölgedeki ticaret, tüm dünyadaki ticaretin %35 ini oluşturmaktadır.
Kanada Göçmenliği İçin Danışman Desteği Şart mı?
Formlar hakkında ya da Kanada göçmenlik konusunda genel olarak bilgi sahibi olunsa da, kendi özel durumunuz için farklı bilgi edinmeniz gerekebilir. Oldukça önemli olan Kanada göçmenlik başvurusu için profesyonel destek almanızın tabii ki çok büyük faydası olacaktır. Ancak mutlaka yetkin olduklarına inandığınızı kurumlardan bu hizmeti almalısınız.
Vize İşlem Merkezi, Kanada göçmenlik başvurusu konusunda, bu konuda kişisel başvurusunu başarıyla tamamlamış danışmanları ve Kanada merkezli hukuk bürosu vasıtasıyla hizmet vermektedir. Kanada göçmenlik konusunda aklınıza takılan tüm sorular için bizi (0312) 419 19 03 numaralı hattımızdan arayabilir veya iletişim formumuz aracılığıyla detaylı bilgi isteyebilirsiniz.