Koronavirüs Nedeni İle Askıya Alınan Uçuşlar Satışa Açılıyor
Koronovirüs Nedeniyle İptal Edilen Uçuşlar Ne Zaman Başlıyor?
Tüm Dünyanın gündeminde olan Coronavirüs (covid-19) salgını ile mücadele kapsamında ülkemizce birtakım önlemler alınmakta. Bu pandemiyi en hafif şekilde atlatmak için pek çok ülkeyle olan uçak seferlerimize bazı kısıtlamalar getirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kısıtlama getirilen uçuşları tarih sırasına göre şu şekilde ifade edilebiliriz:
3 Şubat: Çin
23 Şubat: İran
29 Şubat: İtalya, Irak, Güney Kore
13 Mart: İsveç, Norveç, Danimarka, Belçika, Hollanda, Almanya, Fransa, Avusturya, İspanya
16 Mart: İngiltere, İsviçre, İrlanda, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri
21 Mart: KKTC, Ukrayna, Kuveyt, Fas, Bangladeş, Kosova, Moğolistan, Lübnan, Özbekistan, Kazakistan, Ürdün, Umman, Moldova, Slovenya, Kanada, Cibuti, Guatemala, Ekvator Ginesi, Hindistan, Polonya, Kanada, Macaristan, Letonya, Sri Lanka, Tayvan, Çad, Peru, Filipinler, Sudan, Kenya, Nepal, Ekvator, Tunus, Cezayir, Nijer, Fildişi Sahili, Angola, Kamerun, Moritanya, Kuzey Makedonya, Finlandiya, Çekya, Karadağ, Portekiz, Panama, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya.
3 Nisan 2020 tarihinden itibaren askıya alınan iç hat uçak seferleri ise 20 Nisan 2020’den itibaren yeniden başlayacak. Yaklaşık 15 gün süren bu uçuş kısıtlaması ile birlikte corona virüsün (covid-19) bulaşma riski azaltılmış oldu. Hasta veya taşıyıcı birinin öksürürken çıkardığı damlacıklara temas edilmesi yoluyla bulaşan koronavirüs (kovid-19) hastalığını önlemenin en önemli şartlarından biri ise dışarıya çıkmamak. Ancak dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımızın da eldiven ve maske gibi koruyucular kullanarak kendilerini hastalıktan izole etmeleri oldukça önemlidir.
20 Nisan’da başlayacak olan iç hat uçuşları İstanbul, Ankara ve İzmir arasında olacak ancak saatler tam olarak bilinmemekte. Bu karar ile birlikte gündelik hayatın mümkün olduğunca sekteye uğramaması, işlerin ve ülke ekonomisinin düzeninin bozulmaması için gerekli önlemler alınarak seyahat edilebilir. Belirli aralıklarla üç büyük şehir arasında başlayacak olan uçak seferlerinin ayrıntılı bilgisine Türk Hava Yolları (THY) internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Tarihler 1 Mayıs 2020’yi gösterdiğinde ise sadece İstanbul, Ankara, İzmir değil; tüm iç hat uçuşları satışa hazır hale gelecek. THY başta olmak üzere pek çok havayolu şirketi, corona virüs (covid-19) sebebiyle uçakların ve temas alanlarının dezenfekte edilmesine ekstra özen göstermektedir. Aynı zamanda havaalanlarındaki termal kameralar ile yüksek ateşe sahip kişiler anında görüntülenmekte ve ayrı bir bölümde sağlık çalışanları tarafından muayene edilmektedirler. Yolculuk etmek zorunda kalan kişilerin de gerekli önlemleri alması halinde seyahatler için herhangi bir engel ve kısıtlama bulunmamaktadır.
Dış hat uçuşları için ise Türk Hava Yolları bugün bir açıklama yaptı. THY’nin yaptığı açıklamada 20 Mayıs 2020’ye kadar tüm dış hat uçak seferlerinin durdurulduğu bildirildi. Uçuşların yasaklanmasıyla birlikte Türkiye’de bulunan yabancı ülkelerin temsilciliği olan büyükelçilikler ve konsolosluklar da faaliyetlerini durdurdu ve vize başvurularını henüz tarihi belli olmayan bir zamana kadar askıya aldı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında olan fuarların tamamı da ileri bir tarihe ertelendi. Şu anda geçerli ülke vizesi bulunan kişiler ise geçerli olan haklarını uçuş yasakları kaldırıldığında kullanabilecek.
Ülkemizden dış hat uçuşlarının yapılamaması sebebiyle vize başvuru işlemleri gerçekleştirilememektedir. Corona virüs salgınının etkilerinin azalmasıyla yurtdışı uçuşlar başladığında gerekli olan konsolosluk ve vize işlemleri eskisi gibi devam edecektir.
Koronavirüs Sebebiyle Getirilen Seyahat Kısıtlamaları Nelerdir?
Koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 10 Nisan Cuma günü 30 büyükşehirde (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ve Zonguldak’ta olmak üzere sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Sadece hafta sonu için geçerli olan bu yasak 12 Nisan Pazar 00.00’da sona ermişti.
Sokağa çıkma yasağıyla, havaların güzelleşmesini fırsat bilip dışarı çıkma oranını düşürmek amaçlanmıştır. Böylelikle temas yoluyla kolaylıkla bulaşabilen korona virüs hastalığı riskini en az seviyede tutmak planlanıyor. Yapılan tüm “evde kal” çağrılarına rağmen keyfi olarak dışarı çıkan ve toplum sağlığını tehlikeye atan kişileri engellemek adına alınan sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu da uygulanacak. Yasak 17 Nisan Cuma 00.00’dan 19 Nisan Pazar 00.00’a kadar geçerli olacak. Yasağa uymayanlara 3 bin 150 TL idari para cezası uygulanıyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından mart ayında 81 ilin valiliğine şehirlerarası otobüs taşımacılığına ilişkin bir genelge gönderildi. Bu genelge göre seyahat etmek isteyen kişilerin valilikten “seyahat izin belgesi” almaları gerekiyor. Valiliğin gerekli görmesi halinde kişi aldığı belgeyle seyahatini gerçekleştirebilir. Kendi şahsi arabasıyla seyahat edecek olan vatandaşların da il dışı seyahat edebilmeleri için aynı izin belgesini almaları şarttır. Seyahat izin belgesi başvuruları e-Devlet portalı üzerinden gerçekleştirilebilir. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler sırasıyla e-Devlet Kapısı, İçişleri Hizmetleri, e-Başvuru adımlarını izleyerek seyahat izin belgesi başvurusu yapılabilir.
Yukarıda yer alan büyükşehir statüsündeki 30 il ve Zonguldak için yaya, özel araç veya toplu ulaşım aracı kullanarak; kara, deniz ve hava yolu ile ulaşım yapılması geçici süreliğine durduruldu. 3 Nisan 2020’de başlayan şehirlerarası seyahat yasağı uygulaması 15 gün sürecek. Sosyal izolasyonu sağlamak ve bulaşıcılığın en aza indirilmesi maksadıyla alınan bu karar valilik izni olan vatandaşları kapsamamaktadır. Seyahat belgesi bulunan kişiler yolculuk yapabilme hakkına sahiptirler. Peki, kimler seyahat belgesi alabilir? Tedavisi dolayısıyla doktor tarafından sevk edilen hastalar, geldiği yerde kalacak bir yeri bulunmayan kişiler, ailesinde veya 1.derece yakınında vefat veya ağır hastalık durumları olan kişiler valilikten seyahat izin belgesi alabilmektedir.
Coronavirüs (Covid-19) Nedir?
Coronavirüs aslında bir virüs ailesinin ismidir. Basit bir soğuk algınlığından tutun Orta Doğu Solunum Sendromu (Middle East respiratory syndrome coronavirus-MERS-CoV) veya Şiddetli Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome- SARS-CoV) gibi hastalıklara sebep olan virüs cinslerinin ailesidir.
Covid-19 ise koronavirüs ailesinden çıkmış yeni tür bir virüstür. Bu virüsün sebep olduğu rahatsızlık ise kişinin ölümüne sebep olabilir. Hastalığı tedavi edebilecek aşı veya ilaç henüz bulunmamaktadır ancak bilim insanlarının sürdürdüğü çalışmalar umut vadediyor.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 ilk olarak 1 Aralık 2019 tarihinde kaydedilmiştir. Kişinin şikayetlerine bakılarak hastalığın zatürre olduğu sanılmış ancak hasta kişinin tedaviye cevap vermemesinin anlaşılmasıyla hastalığın SARS-CoV-2 yani Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu Koronavirüsü 2 olduğu belirlenmiştir.
2019 Aralık ayında Çin’den tüm dünyaya yayılan koronavirüs hastalığı en çok İtalya’yı etkisi altında bıraktı. İlk olarak Roma’da bulunan iki Çinli turistin Coronavirüs testinin pozitif çıkmasından sonra hastalık İtalya’ya sıçramış oldu. Dünyada Japonya’dan sonra en fazla yaşlı nüfusa sahip olan ülke olan İtalya, koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ülke oldu. Hastalığın fiziksel hasarının yanında psikolojik hasarı da oldukça fazla. Öyle ki, bazı kişiler anne-babalarının, sevdiklerinin ölümlerine kendilerinin sebep olduğunu düşünüp intihar etmekte. İtalya’dan sonra en fazla ölüm ise İspanya’da meydana geldi; İspanya’yı ise Fransa izliyor. Ancak salgının Amerika’ya sıçramasıyla vaka ve ölüm sıralaması değişti. En fazla vakanın ve ölümün Amerika’da olduğu kayıtlarda yer aldı.
Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak adlandırdığı ve aralık ayından bu yana dünyada 1 milyondan fazla kişinin hayatını sona erdiren corona virüs (Covid-19) hastalığının pek çok belirtisi bulunmakta. Bu belirtiler kişilerde farklılık gösterse de genel olarak hastalığı teşhis etmede önemli role sahip olmakta.
- İlk 3 gün: Hafif ateş, boğaz ağrısı, bağışıklığı zayıf kişilerde ishal görülür.
- Gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir, yeme- içmede zorlanmalar başlar, ses boğuklaşır, baş ağrısıyla birlikte ishal başlar.
- Gün: Yeme- içme ağrılı bir hale gelir, boğaz ağrısı artar, eklem ağrıları başlar.
- Gün: Şiddetli halsizlik görülür, yutkunurken ve yemek yerken boğaz ağrısı şiddetlenir, kuru öksürük başlar, nefes almada zorluk başlar, mide bulantısı ve ishal şiddetlenir.
- Gün: Ateş 38 dereceye yükselir, vücudun direnci giderek azalmaya başlar ve ağrılar artar, öksürük çok şiddetlenir.
- Gün: Ateş 38 dereceyi geçer, vücut ağrıları göğüste olmak üzere iyice artar, nefes alıp vermek oldukça zorlaşır.
- Gün: Tüm belirtiler şiddetlenir, kusma ve öksürük artar, yüz veya dudakta mavileşme görülür.
Aynı zamanda corona virüs testi pozitif çıkan her 10 kişinin 3’ü tat almada zorluk yaşadıklarını belirtmiştir.
Koronavirüs Aşısı Bulundu Mu?
Her geçen gün artan ölüm haberleri ve vakaların artışının durdurulamaması bilim insanlarını harekete geçirdi. Şu an kesin olarak bulunan herhangi bir aşı veya tedavi yöntemi yok ancak halihazırda uygulanan tedaviler sayesinde pek çok kişi virüs kuluçka dönemindeyken entübe olmadan hastalığı atlatmış oluyor. Peki, entübe olmak ne demek? Koronavirüs hastalığının en son aşaması şiddetli nefes darlığını çekmektir. Kişi gitgide ağırlaşarak, en sonunda da nefes alamayarak hayata veda eder. Kişinin nefes almasının güçleştiği durumlarda ise hasta solunum cihazına bağlanır ve bu şekilde nefes alması sağlanır. İşte buna entübe olmak yani tüpe (Coronavirüs hastalığı için oksijen tüpüne) bağlı olarak yaşamaya devam etmek denir. Günümüzde koronavirüs testlerinin çoğalmasıyla pek çok kişinin hastalığı erken teşhis edilmekte ve kişiler entübe olmadan tedaviye başlanmaktadır.
Uygulanan tedaviler özellikle erken teşhiste büyük başarı gösterse de Coronavirüs (Covid-19) hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Kesin tedaviyi bulmak için pek çok profesör Coronavirüs aşısı ile ilgili araştırmalara başlamıştır. Ülkemizde de bu araştırmalar hızla sürüyor. Kovid-19’a karşı aşı, ilaç veya serum üretmenin ilk şartı ise virüsü izole etmekten geçiyor. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Aykut Özkul bu ilk aşamayı başarıyla tamamlamış olduklarını duyurdu. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de Twitter hesabından, “Arkadaşlarımı kutluyorum inanıyorum ki devamı da var, dahası da olacak.” ifadelerini kullandı.
Hız kazanan araştırmalarla birlikte Koronavirüs aşısıyla ilgili Çin’den de sevindirici bir haber geldi. Yeni tip koronavirüs hastalığı için geliştirilen aşının 2. aşamasına geçildi. Aşı, gönüllü 500 kişinin üzerinde değerlendirilecek. Eğer bunda da başarılı olunursa 3. aşamada aşı 1000 kişi üzerinde denenecek.
Koronavirüs (Kovid-19) İlacı Bulundu Mu?
Koronavirüs hastalığına kesin olarak etki eden bir ilaç şu an için bulunmamaktadır. Ancak bağışıklığı güçlendiren ve yaklaşık 50 yıldır sıtma tedavisinde kullanılan birtakım ilaçlar koronavirüs (kovid-19) tedavisinde olumlu sonuç vermektedir. İçeriğinde klorokinin ve hidroksiklorokinin bulunan bu ilaçlar hem ucuz hem de içinde bulunduğumuz pandemi için etkilidir. Ancak tüm dünyaya yetecek kadar ilaç bulunmaması sebebiyle bazı ülkeler arasında klorokinin savaşları başlamak üzere. Gerekli etken maddeleri ve ilaçları hastalık ülkemizde şiddetlenmeden önce depolayan Sağlık Bakanlığımız hasta vatandaşlarımıza yetecek kadar ilacın depolarda hazır olduğunu açıkladı. Aynı zamanda yerli ve milli ilaç firmamız Abdi İbrahim de ellerindeki klorokininle yaptıkları üretimi bakanlığa bağışladı ve yeni klorokinin ithalatı için kolları sıvadı.
Koronavirüs ile mücadelede sigara içmemek ve bağışıklığı güçlendirici şekilde beslenmek en önemli korunma yöntemlerinden biri. Egzersiz yapmak, iyi uyumak, bol su tüketmek ve moralinizi yüksek tutmak da bağışıklığı güçlendirmek için yapılacak temel şeylerden bazıları. Corona virüs salgınından en az şekilde etkilenmek için ise mümkün olduğunca evde kalarak kişisel izolasyonu sağlamak gerekiyor.