HES Kodu Nedir? HES Kodu Nasıl Alınır? HES Kodu Nasıl Kullanılır?

2019’un Aralık ayında ortaya çıkan ve 2020’nin ilk aylarında ülkemize sıçrayan Korona virüs (Kovid-19) hastalığı ile mücadelemiz halen devam etmekte. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki Bilim Kurulu ve sağlık çalışlarının yoğun çalışmaları neticesinde salgının etkileri son zamanlarda gitgide azalmaya başladı. Bu durumu korumak ve Corona virüs (Covid-19) salgınını bir an önce bitirmek amacıyla gelecek günler için de birçok tedbirin alınması şart oldu.

Korona virüs salgınından etkilenmemek için dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında sosyal mesafeyi korumak geliyor. Dışarıya çıkan insanların birbiri arasında en az 1,5 metre olması gerektiği tüm yetkililerce vurgulanmakta. Mümkün olduğunca dışarıya çıkmamak ve evde kalmak ise “Hayat Eve Sığar” projesinin temel taşını oluşturuyor. Ancak pek çok vatandaşımız mecburi durumlar yüzünden dışarı çıkmak zorunda kalabiliyor. Bunların başında ise ülke ekonomisinin pandemiden en az zararla çıkması için çalışanlar ve iş verenler geliyor. İş gezisi veya diğer zorunlu sebeplerden dolayı seyahat etmek isteyen kişiler, dört gözle şehirlerarası seyahat yasağının sonlanacağı günü bekliyor.

En son yapılan açıklama ile birlikte şehirlerarası seyahat yasağının 4 Haziran 2020 tarihinde biteceği duyurulmuştu. Ancak yetkililer tarafından yasağın daha sonrası için uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Ardından THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ise uçuşlarla ilgili olarak açıklama yaptı ve bundan sonraki süreçte seyahat severleri birtakım değişikliklerin beklediğini duyurdu. Yapılan açıklama ile birlikte yurtiçi tüm uçuşların ve bazı yurtdışı seferlerinin açılacağı duyurusu birçok kişiye “Yasak kesin olarak bitiyor.” dedirtti. Konu ile ilgili net açıklama ise 28 Mayısta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Erdoğan 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren 30 büyükşehir ve Zonguldak ilini kapsayan şehirlerarası giriş – çıkış yasağının biteceğini duyurdu. Seyahat yasağının sona ermesinin yanı sıra restoran ve kafelerin de 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren açılacağı belirtildi. Alınan yeni kararlarla normalleşme sürecinin ikinci aşamasına geçildiği açıkça gösterilmiş oldu.

Dubai vizesi

1 Haziranda tamamen bitecek olan şehirlerarası seyahat yasağı uygulamasıyla bazı otobüs şirketleri de şimdiden harekete geçti. Türkiye’nin önde gelen otobüs firmalarından Pamukkale, Kamil Koç, Ulusoy firmaları 1 Hazirandan itibaren seferlere başlayacağını duyurdu. Ancak korona virüs (kovid-19) pandemisiyle birlikte alınan tedbirler kapsamında seyahat etmek isteyen kişilerden artık HES kodu almaları da isteniyor. HES kodu ile seyahat edecek kişinin korona virüsle bağlantısı olup olmadığı bilgisi diğer tüm yolcularla paylaşılacak.

Seyahat edecek kişiler ise “HES kodu nedir?” “HES kodu nasıl alınır?“, “HES kodu nasıl kullanılır?” sorularının yanıtlarını merak etmekte.

İşte HES kodu hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları…

HES Kodu Nedir?

Sağlık Bakanlığı tarafından Hayat Eve Sığar projesi kapsamında oluşturduğu bir girişim olan HES kodu 10 ya da 12 haneden oluşmaktadır. Korona virüs ile mücadeleyi kolaylaştıracak olan HES kodu uygulamasıyla birlikte, korona virüs (Kovid-19) hastalığını geçirmiş veya virüsü taşıyan hastalarla temas halinde bulunmuş kişilerin seyahatine kısıtlama getirilmiş olacak. Yurt içi seyahati için pek çok kişi tarafından kullanılan ve korona virüsün bulaşma riskinin yüksek olduğu uçak, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında bundan sonra HES (Hayat Eve Sığar) kodu alınarak seyahat edilebilecek.

Tamamen vatandaşlarımızın güvenliği için oluşturulan bu proje ile vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla seyahat edebilecekler. Şehirlerarası yolculuk yapmak isteyen kişilerin seyahatlerinden önce HES kodu almaları Sağlık bakanlığınca zorunlu hale getirildi. 1 Haziran tarihinden itibaren otobüs veya uçak bileti alabilmek için önce HES (Hayat Eve Sığar) kodu alınması gerekiyor.

HES Kodu Ne İşe Yarar?

HES (Hayat Eve Sığar) kodu, korona virüs (covid-19) hastalığı geçirmiş veya bu virüsü taşıyan biri ile temasa geçmiş kişilerin toplu ulaşım araçlarını (uçak, tren ya da şehirlerarası otobüs) kullanmasına engel olur. Böylelikle hastalığa karşı hiç bağışıklığı olmayan vatandaşların herhangi bir riske maruz kalmadan seyahatlerini gerçekleştirmesi ve korunması amaçlanmaktadır. 1 Haziran’dan itibaren sona erecek olan şehirlerarası seyahat yasağı ile birlikte yolculuk yapmak isteyen herkesin kesinlikle HES kodu alması gerekmektedir. HES kodu almayan yolcular biletleri olsa dahi uçağa (trene veya otobüse) alınmayacaklardır.

HES kodu sayesinde uçağa ya da otobüse alınmayacak olan kişilere hareket saatinden önce mesaj ile bilgi verilebilecek. Yani HES kodu almış bir kişi eğer seyahatini toplu ulaşım araçlarından biriyle gerçekleştiremeyecekse bu durumu son anda öğrenmeyecek, önceden haberdar edilecek. Bu şekilde yolculuk yapamayacak vatandaşların mağduriyetinin önüne geçilmiş oldu. Tüm yurt içi seyahatleri için HES kodu almak kesinlikle zorunludur. Aksi halde kişiler seyahat edemez.

HES Kodu Nasıl Alınır?

HES (Hayat Eve Sığar) kodu üç şekilde alınabilir:

  • Hayat Eve Sığar mobil uygulaması ile
  • E- devlet portalı üzerinden (yakında)
  • 2023’e SMS göndererek

Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulaması:

  1. Adım: Uygulamayı telefonunuza indirin.
  2. Adım: “HES kodu işlemleri” bölümüne gidin.
  3. Adım: “HES kodu oluştur” bölümüne tıklayın.
  4. Adım: Bir Kod kullanım süresi seçin.
  5. Adım: Artık HES kodunuz kullanıma hazır.

2023’e SMS yoluyla:

  1. Adım: Telefonunuzun mesaj oluştur bölümünü açın.
  2. Adım: HES yazıp boşluk bırakın.
  3. Adım: T.C. kimlik numaranızı yazın ve boşluk bırakın.
  4. Adım: T.C. kimlik seri numaranızın son 4 hanesini yazın ve boşluk bırakın.
  5. Adım: HES kodunuzun paylaşım süresini gün olarak yazın. (Bu bilgi HES kodunun diğer yolcularla, ilgili kurum ve kuruluşlarla ne kadar süre paylaşılacağı ile ilgilidir ve gereklidir.)
  6. Yazdığınız mesajı 2023’e gönderin.

Örnek: HES 12345678901 1234 30

Örnekteki kişi kendi HES kodunun 30 gün süre ile paylaşılmasına izin vermiştir. 30 gün sonrasında tekrar seyahat etmek istiyorsa yeni bir HES kodu almalıdır. Vakti dolmuş HES kodlarının geçerliliği yoktur.

18 yaşını doldurmamış kişiler için HES kodu ebeveynleri tarafından alınabilir. E-devlet üzerinden HES kodu alma çalışmaları devam etmekte olup yakın zamanda hizmete gireceği açıklanmıştır.

HES Kodu Nasıl Kullanılır?

Üretilen HES (Hayat Eve Sığar) kodları doğrudan kişi veya kurumlarla paylaşılabilir. Bunun yanında Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden de görülebilir. Yetkili kişiler oluşturduğunuz HES koduna bakarak korona virüs (kovid-19) riski taşıyıp taşımadığınızı kontrol eder. Kişinin virüsle bağlantılı olup olmadığı HES koduyla açıkça görülür. Yetkililerin HES kodunuzu görebildiği gibi yine aynı şekilde siz de aynı uygulama üzerinden HES kodu paylaşan diğer kişilerin korona risk durumuna bakabilirsiniz.

Seyahat süresince sağlıklı olan ancak sonrasında korona virüs hastalığına yakalanmış veya yakalanan kişilerle temas halinde bulunmuş vatandaşlar ile seyahat etmiş kişiler konuyla ilgili bilgilendirilecek, gerekli sağlık ve rehberlik hizmeti kamu kurumlarınca sağlanacaktır.