Dubai Hakkında
Dubai Nerede?
Her an farklı bir sürprizle karşılaşabileceğiniz sıra dışı bir kent olan Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) oluşturan ikinci büyük emirliktir. Basra Körfezi’nin doğu kıyısında yer alan başkent Abu Dabi’nin kuzeyinde kalan Dubai, İran’la karşı karşıya ve batıda Umman’la sınır komşusudur. Dubai’nin doğusunda bulunan Hatta yerleşim bölgesinde El Hacerü’l Garbi dağlarıyla birlikte dümdüz bir sahil ve kum tepeleri üzerine kurul olan emirliğin yüz ölçümü yaklaşık 3900 km2’dir.
Dubai Ekonomisi: Turizm, Alışveriş ve Ticaret
72 kilometre uzunluğundaki doğal kıyı şeridi kısa sayılabilir. Kentin güneyindeki Jumeira bölgesinde lüks otellerle dolu kumsallar bulunmaktadır. Bu tesisler Dubai’yi Mısır’dan sonra Ortadoğu’nun en önemli ikinci turizm merkezi haline getirmiştir. Cebel Ali sahilindeki dünyanın insan eliyle oluşturulmuş en büyük limanı (Jebel Ali Port), bölgenin stratejik konumlu tarihi bir ticaret merkezi olma özelliğini yansıtır. Liman 71 iskelede kurulu 125 taşıma hattı ile çalışmaktadır.
Kıyı şeridi; palmiye biçimli üç yapay ada, dünya haritası biçimindeki insan yapımı adalar grubu ve yeni bir rıhtım bölgesi oluşturularak çarpıcı bir şekilde genişletilmiştir.
Kenti ilgi çekici kılan bir diğer şey de geniş alış veriş olanaklarıdır. Dubai, ünlü müşterilerin alışveriş cennetidir. Dünyanın pek çok ünlü markasının, kentin şık alışveriş merkezlerinde mağazaları bulunmaktadır. Dubai Mall ve Mall of Arabia, dünyanın en büyük alışveriş merkezleri arasında yer almaktadır.
Sadece 50 yıl önce küçük bir çöl kasabası olan Dubai, bugün Ortadoğu’nun ticaret merkezi, kültürel odak noktası ve popüler bir turizm merkezine dönüşmüş durumda.
Dubai, petrol zengini olduğu bilinmediği dönemlerde, yani 1969 öncesinde bir ticaret şehriydi. Şeyh El Maktum, 1890’lı yıllarda İranlı, Pakistanlı ve Hindistanlı tüccarların dikkatini çekmek, Dubai’yi ticaret merkezi haline getirmek için vergi oranlarını düşürmüştür. XX. yüzyılın başlarında Dubai özellikle inci ve altın ticareti konusunda geliştir. Şehir asıl zenginlik ve tanınırlığını 70’li yılların başında petrol üretimiyle kazanmıştır.
Dubai vizesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız
Dubai, 1996 yılında petrol bulunmadan önce de bir ticaret kentiydi. 20. Yüzyılın ilk yıllarında Dubai özelikle inci ve altın ticaretiyle zenginleşti. Ancak, büyük zenginlik, petrol üretiminin başladığı 1969 yılından sonra gelmiştir.
Petrol üretimi her geçen yıl azalarak devam etmektedir. Uzmanlar, petrol rezervlerinin yakın gelecekte tükeneceği tahmininde bulunmaktadır.
Kentin ekonomisi petrol üzerine kurulmuş olmakla birlikte, günümüzde yeni bir ekonomi modeli benimsenmiştir. Emirliğin yöneticisi olan Maktum Ailesi, Dubai ekonomisini petrol bağımlılığından kurtarıp finans, ticaret ve turizme yönelmesi için stratejik bir değişim projesi başlatmıştır.
Bu çerçevede Dubai International Financial Centre (DIFC), Dubai Internet City, Dubai Media City, Knowledge Village ve Dubai Studio City gibi serbest ticaret bölgeleri olmuştur. Büyük küresel şirketler bölgesel bürolarını Dubai’ye taşımış, bu durum kentte 170’den fazla ülkeden insan bulunmasına ve göçmen sayısının diğer emirliklerin on katına ulaşmasına yol açmıştır. Turizm atılımlarına öncelik verilerek ekonomiyi yeniden yapılandırma hamlesinin başarılı olması sonucunda, petrol dışı sektörlerin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı % 95’i aşmıştır.
Dünyanın yeni marka kentlerinden biri olan Modern Dubai hareketli bir eğlence ve ticaret bölgesidir. Şehir, alıveriş festivallerinden toprak kazanım çalışmalarına, dünya moda haftasından uluslararası spor organizasyonlarına kadar birçok konuda adında sıkça söz ettirmektedir.
Eskiden trafik sıkışıklığı yaşandığı zamanlarda bile kentin bir ucundan diğer ucuna arabayla 15 dakikada gidilebilirken bugün bu yolculuk bir saatten uzun sürmektedir. Kent, hızlı şehirleşmenin getirdiği sorunlarla boğuşmakta, öte yandan gerçekleştirilen iddialı projelere Dubai metro sistemi gibi planlı toplu ulaşım düzenlemeleri eşlik etmektedir. Bu iddialı projelerden biri, Dünyanın en yüksek binası olan Burc Halife’dir (Arapça: برج خليفة; İngilizce: Burj Khalifa).
Dubai’nin İklimi
Dubai yıl boyunca tatil yapılabilen bir şehirdir. Yazları, hazirandan eylüle kadar sıcaklık kıyıdaki yüksek nemle birlikte 50 dereceye yaklaşabilmektedir. Bu rahatsız edici sıcaklık, dışarıda geçireceğiniz zamanı kısıtlar. Ancak, Dubai’nin ekimden mayıs ortalarına kadar günlük en yüksek sıcaklık 25-35 derece arasında değişir. Düşük nemli ve az yağışlı bir iklimi vardır.
Dubai’de Nerelere Gidilir?
Kentin günübirlik geziler için ilgi çekici yerleri, koruma altına alınan Afrika antilobu sürülerini görebileceğiniz Dubai Desert Conservation ve iç kısımdaki Hatta vahasıdır. Mavi Carşı, kültürel miras bölgesi, sanat galerileri ve uçak müzesinin bulunduğu komşu Şaryah Emirliği sahil şeridinden arabayla bir saatlik mesafededir. Daha kuzeyde yer alan Acman, Ümmül Kayvan, Restü’l Hayme gibi görece daha az gelişmiş emirlikler, Dubai’nin zenginleşmeden önceki durumu hakkında genel bir fikir vermektedir.
Her an farklı bir sürprizle karşılaşabileceğiniz sıra dışı bir kent olan Dubai bir zamanlar sadece haliç boyunca sıralanan hareketli Arap pazarları ve güzel kumsallarıyla ilgi çekerdi. Kent, günümüzde de iklimi ve plajlarıyla iki geleneksel tatil gereksinimini karşılar: Emirliğin 1980’lerin ortasında başlattığı ve sonraki yıllarda hız kazanan tarihi yapıları gün ışığına çıkarma, koruma ve bütünüyle yeniden inşa etme girişimi; göz alıcı Emirates Towers ve yelkenli şeklindeki Burj Al Arab gibi etkileyici yapılarla büyüleyici bir siluetin belirmesi, dünya çapında alışveriş merkezlerinin sayısının gün geçtikçe artması, emirliğin iç kısımlarında uzanan çölün bir “safari” ya da lüks bir inziva bölgesi olarak pazarlanması gibi unsurlar plajlar için çok vakit bırakmayabilir. Yine de Madinat Jumeirah ve One & Only Royal Mirage gibi birinci sınıf turizm tesisleri ziyaretçileri körfezin turkuza sularına çeker.
1993 yılından beri Dünya turizmine yön veren sektörleri değerlendirerek amacıyla faaliyet gösteren World Travel Awards (WTA), Dubai’deki turistik tesisleri her yıl ödüllendirmektedir. “Turizm Oscarları” olarak kabul edilen Dünya Turizm Ödüllerinden Dubai’deki otellerin kazandığı bazı ödüller şu şekilde:
- Dünyanın en iyi plajı (Le Royal Meridien Beach Resort & Spa – Dubai)
- Dünyanın en iyi kongre merkezi (Dubai World Trade Centre)
- Dünyanın ailelere yönelik en iyi oteli (Madinat Jumeirah Resort)
- Dünyanın en iyi oteli (Burj Al Arab Jumeirah)
- En mükemmel servis (Armani Hotel Dubai)
- Dünyanın en iyi apart oteli (Grosvenor House Hotel)
- Dünyanın en iyi resort oteli (Rixos The Palm Dubai)
- Dünyanın en iyi oteller zinciri (Jumeirah)
- Dünyanın en iyi turizm yatırım şirketi (Nakheel)
Dubai aynı zamanda etkileyici çarşıları, modern alışveriş merkezleri ve ocak ayında gerçekleşen Dubai Shopping Festival ile birlikte alışveriş tutkunları için eşsiz bir yerdir.