Hollanda Turuncu Halı Uygulaması

Hollanda Turuncu Halı Uygulaması

Hollanda hükümeti tarafından 2008 yılında uygulanmaya başlanan Turuncu Halı (Orange Carpet) Uygulaması, Hollanda ile ticari bağı bulunan kişilere vize kolaylığı sunmaktadır. Hollanda Turuncu Halı Uygulaması ülkeye ticari sebeplerle tek veya grup halinde seyahat edecek kişilerin, daha önceki yıllarda Hollanda’da ticari faaliyette bulunmuş kişi veya şirketlerin vize konusunda yaşadıkları zorlukları minimize etmek için oluşturulmuş bir uygulamadır.

Hollanda Turuncu Halı uygulamasının esas amacı, vize işlemleri süresince yaşanan vakit kaybını azaltmak ve Hollanda’ya ticari faaliyetleri neticesinde sürekli gidip gelmek zorunda kalan iş insanlarının hayatını kolaylaştırmaktır. Bu uygulama öncesinde grup halinde Hollanda’ya gitmek isteyen iş insanlarından bazısı vize alabilirken bazısı alamamaktaydı. Ancak Turuncu Halı Uygulamasıyla birlikte bu sorunun önüne geçilmiş oldu.

Hollanda Turuncu Halı Uygulamasından Kimler Faydalanabilir?

  • Hollanda merkezli kuruluş ya da şirketlerin şubeleri,
  • Hollanda’daki bir kuruluş ya da şirketin kurucuları,
  • Hollanda merkezli bir kuruluş ya da şirket ile en az iki yıl süreli işbirliği anlaşması olan Türk kuruluş ya da şirketleri,
  • Hollanda merkezli kuruluş ya da şirketler ile son iki yıl içinde gerçekleştirilen işbirliğini belgeleyen Türk kuruluş ya da şirketleri Hollanda Turuncu halı uygulamasından faydalanabilir.

Hollanda Turuncu Halı Uygulamasının Kolaylıkları Nelerdir?

2008’den bu yana uygulanmaya başlanan bu vize tipi sayesinde Hollanda ile ticari bağı bulunan iş insanlarına çok büyük kolaylıklar sağlanmış oldu:

  • Vize onay sürecinin ortalama 3 iş gününe inmesiyle zaman kaybının önüne geçilmiş oldu.
  • İlk kez alınan Hollanda Turuncu halı vizesi bir yıllık, daha sonrakiler 5 yıllık çok girişli olarak verilmektedir. Böylece sık sık Hollanda’ya seyahat eden iş insanlarının her seferinde vize işlemleriyle uğraşmasına gerek kalmadı.
  • Vize başvurusunda bulunacak kişilerin şahsen gelmesine gerek kalmaksızın (parmak izi varsa) ve daha az belge ile başvuruda bulunabilmesine imkan tanındı.
  • Diğer Hollanda vize tipleri için istenen seyahat sağlık sigortası, finansal durumu gösteren belgeler ve otel/ uçak rezervasyonu gibi belgeler, Hollanda turuncu halı vizesi için istenmemektedir.

Hollanda Turuncu Halı Uygulamasına Nereden Başvurulur?

Hollanda Turuncu Halı Uygulaması için onay verme yetkisi Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’dur. Başvuruda bulunacak kişiler ilk kez Hollanda Turuncu Halı Uygulamasına başvuracaklarsa parmak izlerini sisteme kaydettirmek zorundadır. Parmak izi merkezleri büyükelçilik ve konsolosluklardadır. Eğer daha önceden (son 5 yıl içinde) sisteme kayıtlı parmak iziniz varsa başvurunuzu şahsen yapmanıza gerek yoktur. Hollanda dış temsilciliklerinin yetkilendirdiği seyahat acenteleri aracılığıyla müracaatta bulunabilirsiniz.

Hollanda Turuncu Halı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Hollanda Turuncu Halı Uygulamasına başvuruda bulunabilmek için birtakım evrakların hazırlanması gerekmektedir. Bu yazımızda gerekli belgelerin tamamını inceleyebilirsiniz.

  • Pasaport
  • Vize başvuru formu
  • Biyometrik fotoğraf
  • Referans mektubu (şirketin antetli kağıdına)
  • Pasaport fotokopileri
  • Yabancılar için ikamet belgesi
  • Turuncu Halı Kolaylığı (OCF) Kaydı

Turuncu Halı Vize başvurusunda kullanacağınız pasaport 10 seneden eski olmamalıdır. Pasaporta vizenin basılabilmesi için en az iki adet boş sayfasının bulunması gerekmektedir. Pasaportun geçerlilik süresi dönüş tarihinizden sonraki üç ayı da kapsamalıdır. Pasaportunuzun yıpranmamış olmasına dikkat etmenizi hatırlatırız.

Başvuru sahibi tarafından doğru, tam ve okunaklı olarak doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Kullanılacak fotoğraf altı aydan eski olmamalı ve kişinin güncel halini yansıtmalıdır. Biyometrik fotoğrafın arka fonu beyaz ve ölçüleri 35×45 mm olmalıdır.

Turuncu Halı için başvuru uygunluğu onayı bulunan referans mektubu, şirket yetkilisi tarafından kaşeli ve imzalanmış olmalıdır. Talep edilen vize süresi ve gidiş amacı mutlaka referans mektubunda yer almalıdır. Şirketin antetli kağıdında şirket hakkında genel bilgiler ve yol, konaklama vb. harcamaların şirket tarafından karşılandığı bilgisi olmalıdır.

Şimdiki ve önceki pasaportların işlenmiş sayfalarının fotokopileri ile birlikte varsa İngiltere, ABD, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda vizelerinin fotokopileri mutlaka evraklar arasındaki yerini almalıdır.

Türkiye’de oturum izni bulunan yabancıların da ilgili belgeyi ibraz etmesi gerekmektedir.

Hollanda turuncu halı vizesine başvurmadan önce Türkiye’de bulunan firma yetkilileri Orange Carpet Facility (OCF) üyeliğine başvurmalıdır. Gerekli olan belgelerin tamamlanıp başvuru formunun doldurulmasıyla birlikte e-posta üzerinden üyelik başvurusu gerçekleştirilebilir. Kayıt prosedürü 2 ile 4 hafta arasında sürmektedir. Sürecin sonunda eğer firma Turuncu Halı Uygulamasına katılmaya hak kazanırsa firma çalışanları tüm haklardan yararlanabilir.

Asıl seyahat edeceğiniz ülke Hollanda değilse veya başka bir Schengen ülkesine ticari amaçla gitmek istiyorsanız bu durum Turuncu Halı kapsamına girmemektedir. Turuncu halı firmanızın müşterilerini veya iş ortaklarınızı kapsamamakla birlikte aile üyelerinizi de kapsamamaktadır. Eksik veya yanlış evrak beyanı vizenizin olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir.