Yunanistan Turistik Vize

Yunanistan; mitolojik tarihi, birbirinden güzel adaları, coğrafik özellikleri ve ülkemize yakın olması bakımından Türk vatandaşlarının en uğrak tatil bölgelerinden biri olmuştur.

Yunanistan’a tatil, sanatsal gezi, kültürel etkinlik, festival gibi turistik amaçlarla gitmek isteyen herkesin alması gereken vize Yunanistan turistik vizesidir.

Yunanistan’a turistik amaçlarla seyahat edecek Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen vize uygulaması bağlamında turistik vize başvurusu yapmak zorundadır. Hizmet (gri) pasaportu, hususi (yeşil) pasaport ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi kişiler, 180 gün içinde en fazla 90 günlük Yunanistan turistik seyahatlerini vizesiz yapabilmektedir.

Ülkemizden Yunanistan adalarına doğrudan denizden ulaşım sağlanmaktadır. 2017 senesinden itibaren 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında İstanköy (Kos), Sömbeki (Simi), Sakız (Chios), Midilli (Lesvos), Rodos (Rhodes), Sisam (Samos) ve Meis (Kastellorizo) adalarına seyahat etmek isteyen kişilere 15 günlük vize verilebilmektedir.

Yunanistan Turistik Vize Başvurusu

Yunanistan’a seyahat başvurularını yapabilmeleri için Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System – VIS) uygulaması 25 Eylül 2014 yılında ülkemizde kullanılmaya başlanmıştır. VIS uygulaması, Konsolosluğun başvuruyu yapan kişinin parmak izini alarak veri tabanına işlemesi şeklinde uygulanır. Yunanistan vizesine başvuru yapan kişinin, 5 yıllık geçerliliği olan biometrik veri kaydı oluşturma yükümlülüğü bulmaktadır. Ancak Yunanistan Konsolosluğunun isteği üzerine 5 yıl dolmadan yeni bir biometrik veri kaydı oluşturulabilmektedir. Bu uygulamadaki amaç; başvuru işlemlerini kolaylaştırmak, süreci hızlandırmak ve oluşabilecek güvenlik problemlerini en aza indirmektir.

Schengen vize uygulamasına göre; ilk defa Schengen vizesi kullanan bir kişi, turistik seyahatine vizenin alındığı ülkeden başlaması gerekmektedir. Yunanistan’ın da Schengen Bölgesine üye ülkelerden birisi olması sebebi ile Yunanistan’a ilk defa seyahat edecek ve dolayısıyla ilk defa Schengen vizesi alacak olan kişi seyahatine Yunanistan’dan başlamak zorundadır.

Yunanistan Kapı Vizesi Var mı?

Yunanistan kapı vizesi yoktur. Yunanistan turistik vizesi almak isteyen kişiler Yunanistan Ankara Büyükelçiliğine ya da büyükelçilik tarafından akredite edilmiş seyahat acentelerinden vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Vize başvuruları seyahatten en az 15 gün, en çok 60 gün öncesinden yapılmalıdır.

Yunanistan D Vizesi

Yunanistan’da uzun süreli oturum izni almak isteyen kişi, uzun süreli oturum vizesi veya diğer adıyla Ulusal Vize Talebinde (D Vize) bulunmalıdır. Bu talep Büyükelçilik ya da Başkonsolosluğa veya akredite seyahat acentesine yapılmalıdır.

Yunanistan Turistik Vizesi için başvuru yapan kişiler, Yunanistan Turistik vize başvuru formunu doldurmalıdır. Başvuru formu en güncel fotoğrafınızla ve doğru bilgilerle eksiksiz bir şekilde doldurularak tamamlanmalıdır. Başvuru formu dışında kişi bir de Yunanistan turistik vize talep dilekçesi yazmalıdır.

Pasaportlarında KKTC giriş ve çıkış damgası bulunan kişilerin Yunanistan’a girişine izin verilmemektedir. Eğer başvuruyu yapacağınız pasaport uygun özelliklere sahip değil ise yeni bir pasaport alınması gerekmektedir. Kişinin pasaportunda vizenin ve giriş-çıkış kaşelerinin basılması için karşılıklı en az iki boş sayfa bulunmalıdır.

Yunanistan’a seyahat edecek kişiler yanlarında 10.000 Avro ya da bu paranın eşdeğeri kadar dövizden fazlasını bulundurmamalıdır. Aksi halde Yunanistan makamlarınca cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

Yunanistan Turistik Vize için Gerekli Evraklar

Yunanistan’a seyahat edecek olan kişilerin başvuru dosyalarında olması gereken evrakların en başında pasaport gelir. Pasaportunun geçerlilik süresinin, kişinin seyahatinin son gününden en az 3 ay daha uzun olmalıdır. Pasaportun ilk veriliş tarihinin 10 yıldan fazla olmamasının yanında bir de en az iki sayfasının boş olması gerekmektedir. Ayrıca yıpranmış pasaport ile vize başvurusu kabul edilmiş olsa bile sınırdan geri çevrilme olasılığı çok yüksektir. Yunanistan vize başvuru formu, ıslak imzalı vize talep dilekçesi, 2 adet biometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, banka hesap dokümanları, ulaşım ve konaklama bilgileri başvuru yapan herkesin başvuru evrakları dosyasında olması gereken standart belgelerdir. Çalışan ya da işyeri sahibi kişiler ise bu evraklara ek olarak; imza sirküleri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, faaliyet belgesi, SGK hizmet dökümü de başvuru dosyasında yer almalıdır.