Yunanistan Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi

Yunanistan’da ikamet eden arkadaşlarını ya da aile bireylerini ziyaret etmek isteyenlerin alması gereken vize Yunanistan aile ve arkadaş ziyareti vizesidir.

Hususi (yeşil) pasaport, hizmet (gri) pasaport ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi kişiler Yunanistan Ziyaret Vizesi başvurusundan muaf iken, umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi kişilerin Yunanistan Ziyaret Vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.

Yunanistan ziyaret vizesi başvuruları, akredite edilmiş turizm acentelerinde yapılabilmektedir. Turizm acenteleri yerine başvuru merkezlerinde vize başvurusu yapmayı tercih eden kişiler, ikamet ettikleri il için vize başvuru işlemleri hizmeti veren başvuru merkezine gitmelidir. Başvuru merkezlerinden; Yunanistan Ankara Büyükelçiliği Türkiye’nin kırk beş (45) ilinin, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu Türkiye’deki yirmi ilin, Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu Türkiye’nin on iki (12) ilinin ve Yunanistan Edirne Konsolosluğu Türkiye’deki üç ilin vize başvuru işlemleri hizmeti vermektedir.

Yunanistan, Schengen Bölgesi üye ülkelerinden biridir. Bu sebepten dolayı Yunanistan’a arkadaş veya aile bireyi ziyareti amacıyla seyahat edecek kişilerin Schengen vizesine başvuru yapması gerekmektedir. Schengen vizesi ile 90 günü aşmayan seyahat edilebilmektedir. Eğer Yunanistan’da 90 günü aşan bir ziyaret planı yapılmış ise kişi Yunanistan Ulusal Vize (Oturum vizesi veya diğer adıyla D vize) talebinde bulunmalıdır. Bu vize ile seyahat eden kişi daha uzun konaklama hakkına sahip olur. Schengen vizesine ilk defa başvuru yapan bir kişiye, istisnalar dışında, kısa süreli seyahat izni verilirken; daha önceden Schengen vizesi almış kişi zamanla 90 güne kadar seyahat edebilmektedir.

Yunanistan vize başvurularında biometrik (parmak izi) veri kaydı uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulama Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System) ile parmak izi taraması yapılmaktadır. Parmak izlerinin VIS ile veri tabanına kaydetmekteki sebep; başvuru sürecini hızlandırmak ve oluşabilecek güvenlik problemlerine engel olmaktır. Biometrik veri kaydı 5 yıl ara ile yenilenmelidir. Fakat Yunanistan Konsolosluğunun talebi üzerine parmak izi veri kaydının geçerlilik süresinin dolmasını beklemeden yeniden parmak izi taraması yapılabilmektedir.

Yunanistan ziyaret vize başvuru formu

Yunanistan’a aile bireylerini ya da arkadaşlarını ziyarete gitmek isteyen kişi ilk olarak Yunanistan ziyaret vize başvuru formu doldurmalıdır. Bu başvuru formundaki sorular eksiksiz cevaplanmalıdır ve formda tamamen doğru bilgiler yer almalıdır.

Yunanistan Ziyaret Vizesi için Gerekli Evraklar

Yunanistan Schengen vize başvurusunda bulunacak kişi Yunanistan Konsolosluğuna verilmek üzere; seyahat sebebini, ziyaret edeceği kişileri, seyahatinin başlangıç ve bitiş tarihlerinin, seyahatini nasıl finanse edeceğini açıklayan bir vize talep dilekçesi yazmalıdır.

Yunanistan aile – arkadaş ziyareti vize başvurusu yapan kişinin sahip olduğu pasaport 10 yıldan eski olmamalıdır. Pasaport yıpranmamış ve sayfalarının yırtık olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca pasaportta vize işlemlerinde kullanılmak üzere en az 2 boş sayfa bulunmalıdır. Pasaportun geçerlilik süresi vize bitim tarihinden itibaren 3 ay daha devam etmelidir.

Vize başvurusu yapacak kişilerin sahip olması gereken belgeler; Yunanistan vize başvuru formu, pasaport, 2 adet biometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, banka hesap dokümanları, vize talep dilekçesidir. Kişi eğer bir işte çalışıyorsa; işyerine ait faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticaret sicil kaydı, SGK hizmet dökümü başvuru dosyasına eklenmelidir. Başvuru yapacak kişi öğrenci için başvuru dosyasına eklemesi gereken evraklar; öğrenci belgesi, ebeveynlerinin mesleklerine yönelik belgeler, seyahati finanse edecek kişi veya kurum bilgileri, 18 yaşından küçükler için anne-baba tarafından imzalı ve noter tarafından onaylanmış belgedir.