Çin Ticari Vizesi
Çin ticari vizesi, ülkeye ticari amaçlarla veya iş gerekçesiyle seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için gerekli olan bir vize türüdür. Ticari vizenin kapsamına fuarlara katılma, eğitimlere katılma, seminerlere katılma, kongrelere katılma gibi gerekçelerle ülkeye giriş yapmak isteyen kişiler de girmektedir. Çin ticari vize uygulaması, kriterler ve talep edilen evraklar baz alındığında birçok ülkenin vize uygulamasından farklıdır. Ülkede artan nüfus oranı, otoritede yaşanan boşluklar, sosyoekonomik gelişmeler, ülkeye giriş çıkışların daha sıkı kontrol edilmesine zemin hazırlayarak sürece devletin daha çok müdahil olmasına neden olmuştur. Bu nedenle;
01.06.2017 tarihinden itibaren Çin Halk Cumhuriyeti’nin başlatmış olduğu uygulama gereği ilk defa Çin vizesine müracaat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının biyometrik parmak izi vermeleri zorunludur. Çin Halk Cumhuriyeti vizesi için 01.04.2018 tarihinden sonra parmak izi vermiş olan bireylerin beş yıl süre ile tekrardan Çin Ankara Büyükelçiliği veya Çin İstanbul Başkonsolosluklarına gelmelerine gerek yoktur.
Vize İşlem Merkezi, son beş yıl içerisinde parmak izi vermiş olan bireylerin, Çin Konsolosluğuna tekrardan gelmelerine gerek kalmadan, vize işlemlerini takip etmeye ve sonuçlandırmaya tam yetkilidir.
Çin ticari vize başvurusu yapmak isteyen kişiler, öncelikle seyahat gerekçelerinin ticari vize kapsamında değerlendirilip değerlendirilmediğini, pasaport türlerine göre uygulanan vize türünün ne olduğunu, hangi evrakların talep edildiğini öğrenmeli ve başvurularını eksiksiz bir şekilde hazırlamalıdırlar. Çin ticari vize işlemleri için ilk gereken evrak, Çin’de ziyaret edilecek firmalardan alınacak davetiye yazısıdır. Davetiye yazısının mutlaka başvuru evrakları arasında bulunması gerekmektedir. Aksi halde yapılan başvuru reddedilecektir. Davetiye yazısının yanı sıra başvuru sahibinden talep edilen birçok evrak bulunmaktadır. Tüm bu evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamak ve Çin ticari vize başvuru sürecini takip etmek oldukça yoğun bir süreç olmakla birlikte, en üst düzeyde dikkat ve özen gösterilmesi gereken resmi bir süreçtir. Bu nedenle, uzun yıllardır vize alanında çalışmalarını yürüten profesyonel vize danışmanlık firmamız Vize İşlem Merkezi (VİM) ile iletişime geçerek, başvuru takibi hakkında bilgi almanız, avantajlı bir seçenek oluşturmaktadır.
Çin ticari vizesi almak için Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren iş ve ticari amaçlarla yapılacak seyahatler için online başvuru ve randevu sisteminin getirildiğini duyurdu. Ancak her ne kadar online başvuru sürecine geçilmiş olsa da, eksik evrak vermemek, ek evrak taleplerini karşılayabilmek adına profesyonel vize danışmanlık firmamız ile iletişime geçerek aklınızdaki soruları sormanız, başvurunuzun olumlu sonuçlanmasına katkı sağlayacaktır.
Çin Ticari Vizesi Almak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Çin ticari vizesi başvuruları için 04.12.2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere parmak izi verilmesi zorunludur.
- Başvuru sahibine verilecek başvuru formu eksiksiz bir şekilde, dikkatlice hazırlanarak yetkili makama süresi içinde ibraz edilmelidir.
- Çin ticari vizesi başvurusu yapmak isteyen umumi pasaport sahibi kişiler, 15.02.2016 tarihi itibariyle “Yetkilendirilmiş Kurumlardan Davetiye Mektubu” veya diğer adlarıyla bilinen davetiye onaylarının asıllarını yetkili Çin Konsolosluğuna ibraz etmeleri gerekmektedir.
- Ticari vize almak isteyen kişiler, pasaportlarının geçerlilik sürelerini dikkatli bir şekilde kontrol etmeliler. Pasaportlar, seyahat bitimi sonrasında en az 6 aylık geçerliliğe sahip olmalıdır.
- Davetiyeyi yazan firmanın en az 10.000 Amerikan Doları ticaret hacmi kaydının bulunması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin güncel fotoğrafları, nüfus kayıt örneği, vize talep dilekçesi, SGK ve banka hizmet dökümü, noter onaylı beyanname gibi birçok evrakı da hazır etmesi, başvuru evrakları arasına yerleştirmesi gerekmektedir.
Çin Ticari Davetiye Özellikleri
Çin ticari vize başvurusunun olumlu sonuçlanabilmesi için, başvuru evrakları eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. Başvuru evrakları arasında, adınıza iletilmiş bir davetiyenin olması önem taşımaktadır. Çin’den gönderilen davetiye örneği yazının sol tarafında paylaşılmıştır.
Çin Halk Cumhuriyeti’ne ticari vize başvurusunda bulunacak kişilerin, kendilerini davet eden Çin firmalarının davet mektupları 15.02.2016 tarihinden itibaren kabul edilmemektedir. Başvuran kişilerden; yetkilendirilmiş Çin’in resmi devlet kuruluşlarının vereceği davet mektubu (Belediye Davetiyesi) talep edilmektedir.
Çin’den gelen davetiye, barkod numaralı ve elektronik olmalıdır. Tarafınıza iletilmiş bir davetiyeniz yoksa, ticari vize başvurunuz kabul edilmemektedir.
Çin ticari vize başvurularınızı bireysel ya da grup halinde gerçekleştirebilirsiniz. Çin Büyükelçiliği’ne şahsi olarak direk ticari vize başvurusu yapılamamaktadır. Vize başvuruları yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle iş ve ticari amaçla yapılacak seyahatler için online vize başvurusu ve randevu sistemine geçildiğini duyurmuştur.
Vize İşlem Merkezi olarak, Çin’de pazar araştırması yapmak isteyen ancak ticari davetiyesi bulunmayan yolcuları için, ticari davetiye temin etmekte, böylelikle ticari vize başvurunuz için önemli bir engeli ortadan kaldırmaktayız.
Çin Ticari Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar
Çin’e ticari amaçlı seyahat planlayan kişilerin, kendilerine uygun meslek grubuna ait başlık altındaki güncel evrak listesini hazırlamaları gerekmektedir.
Şirket Sahipleri
- Son 10 yıl içerisinde alınmış, seyahat süresi bitiminden itibaren 6 ay daha geçerli olan pasaport aslı ve fotokopisi.
- İki adet yeni çekilmiş biyometrik fotoğraf.
- Çin’de belediyeden alınmış onaylı orijinal davetiye
- Antetli kağıda kaşeli imzalı dilekçe (Gidiş ve dönüş tarihlerinin, şirketteki görevin ve seyahat amacının bildirildiği.)
- Vergi levhası fotokopisi
- İmza sirküsü fotokopisi
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Oda sicil kaydı fotokopisi
- Faaliyet belgesi fotokopisi
- Bağkur hizmet kaydı ve dökümü. (E-devletten, barkodlu)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Pasaport protokol belgesi (Nüfus Müdürlüklerinden)
- Yurda giriş çıkış belgesi (E-devletten)
- Varsa eski pasaportların asılları
- Adli sicil temiz kağıdı (E-devletten)
- Tam aile vukuatlı nüfus kayıt örneği (E-devletten)
- Yerleşim yeri belgesi (E-devletten)
SSK’ya Bağlı Çalışanlar
- Son 10 yıl içerisinde alınmış, seyahat süresi bitiminden itibaren 6 ay daha geçerli olan pasaport aslı ve fotokopisi.
- 2 adet yeni çekilmiş biometrik fotoğraf.
- Çin’de belediyeden alınmış onaylı orijinal davetiye
- Antetli kağıda kaşeli imzalı dilekçe (Gidiş ve dönüş tarihlerinin, şirketteki görevin ve seyahat amacının bildirildiği.)
- Vergi levhası fotokopisi
- İmza sirküsü fotokopisi
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Oda sicil kaydı fotokopisi
- Faaliyet belgesi fotokopisi
- SSK tescil hizmet dökümü (E-devletten, barkodlu)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Pasaport protokol belgesi (Nüfus Müdürlüklerinden)
- Yurda giriş çıkış belgesi (E-devletten)
- Varsa eski pasaportların asılları
- Adli sicil temiz kağıdı (E-devletten)
- Tam aile vukuatlı nüfus kayıt örneği (E-devletten)
- Yerleşim yeri belgesi (E-devletten)
Neden Profesyonel Vize Danışmanlığı Almalısınız?
Profesyonel vize danışmanlığı sayesinde başvuru evraklarını eksik teslim etme endişesinden, başvuru takibini yapma stresinde kurtulabilir ve Çin ticari vizesi işlemlerinizi firmamızın uzman ekiplerine bırakabilirsiniz. Böylece başvurunuzun olumlu sonuçlanma olasılığını en yüksek seviyelere çekebilir, basit usul hataları nedeniyle başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasının önüne geçebilirsiniz.
Uzun yıllardır Çin vizesi konusunda hizmet vermekte olan Vize İşlem Merkezinin deneyimli danışmanlarına 0312 419 09 22 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.
Firmamızdan profesyonel vize danışmanlığı hizmeti alın, Çin ticari vize başvurunuzun olumsuz sonuçlanma riskini ortadan kaldırın!