Evlilikten Dolayı Bulgaristan D Vizesi
Eğer bir Bulgar vatandaşı ile evliyseniz Bulgaristan’da oturum izni almanız mümkündür. Ancak bunun için gerekli olan prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Bulgaristan D vizesi almak için lazım olan evrakların en güncel listesi bu başlık altında toplanmıştır. Evlilikten dolayı Bulgaristan’da oturum almak isteyen kişilerin bu evrakları dikkatlice incelemesini tavsiye ederiz.
Pek çok farklı türde vize danışmanlık hizmeti sunan firmamız Vize İşlem Merkezi (VİM), tecrübeli kadrosuyla birlikte evlilikten dolayı Bulgaristan D vizesi konusunda da sizlere en güvenilir bilgileri sunarak vize sürecinizi büyük bir titizlikle yönetmektedir. D vize tipi işlemleri diğer vize tiplerinden farklı olduğu için oturum alma sırasında birtakım karışıklıklar veya istenmeyen sonuçlar yaşamamak adına alanında uzman vize danışmanlarımızdan profesyonel destek almanızı öneririz.
Evlilikten Dolayı Bulgaristan D Vizesi (Oturma İzni) Almak için Gerekli Evraklar
Bulgaristan’da oturma izni alabilmek için önce gerekli olan koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’nın talep ettiği belgeler ve işlemler neticesinde süreç farklılık gösterebilmektedir. Bu uzun süreç için firmamızdan destek almanız halinde, hem süreci hem de vize reddi ihtimalini minimuma indirmiş olursunuz.
Evlilik sebebiyle Bulgaristan’da oturum izni almak için gerekli olan evraklar şöyledir:
- Pasaport (En az 2 yıl geçerlilik süresi olmalıdır.)
- Biyometrik Fotoğraf (Arkası beyaz fon olmalı, 2 adet renkli olmalı ve boyutları 35×45 mm olmalıdır.)
- Bulgaristan Vize Başvuru Formu
- Bulgaristan Evlilik Cüzdanı
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Aile bilgilerini gösterir şekilde olmalıdır.
- Sabıka Kaydı: Türkiye’den Apostil yaptırılmalı, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan tasdik ettirilmeli, noter onaylı Bulgarca tercümesi olmalı.
- Kira Kontratı: Bulgaristan noter onaylı olmalı. Ayrıca kira kontratını yapan ev sahibinden noter onaylı taahhütname de alınmalıdır (Başvuru sahibinin kendi evinde kalacağını beyan eden).
- Taahhütname 1: Bulgar vatandaşı eş tarafından verilmeli ve Türk eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını ve oturacakları evin adresini beyan etmeli. (Deklaratsiya 1)
- Taahhütname 2: Her iki eş tarafından verilmeli ve evliliğin sahte olmadığı ve birlikte yaşadıkları ispat edilmeli. (Deklaratsiya 2)
- Banka Hesap Özeti: Türk eş adına Bulgaristan’daki bir bankada açılmış ve en az 3000 Euro/6000 Leva bakiyesi olan hesaba ait belgeler.
- Liçna Kartı Fotokopisi: Bulgaristan vatandaşı eşe ait Bulgaristan kimlik kartı fotokopisi.
- Bulgar Pasaportu fotokopisi: Bulgaristan vatandaşı eşe ait olan pasaport fotokopisi.
Liçna Kart (Bulgar Kimlik Kartı) Nasıl Alınır?
Liçna kart, Bulgar vatandaşlarının kimlik kartına verilen addır. Evlilikten dolayı oturum alan kişi daha sonrasında kimlik kartı yani liçna kart çıkarmalıdır. Bunun için gerekli olan evraklar şu şekilde listelenmiştir:
- Liçna karta başvurusu için dilekçe (zayavlenie)
- Başvuru sahibinin güncel, 35×45 cm ölçülerinde renkli fotoğraf
- Geçerli olan ya da geçerlilik süresi dolan pasaport/ehliyet belgesi (ELV)/Bulgar doğum belgesi ve fotokopisi
Liçna kart başvuruları sırasında kişi bizzat konsoloslukta bulunmalıdır. Kişinin parmak izi, imza ve fotoğraf taraması sebebiyle şahsen orada bulunması çok önemlidir.
Liçna kart 4 yıllık ve 10 yıllık (sınırsız) olarak verilmektedir. Süresi dolan kartları yenilemek için konsolosluğa müracaat etmek gerekir. Yaklaşık 3 ay süren bu işlem, gerekli evrakların temin edilip ilgili mercilerce onaylanması halinde olumlu sonuçlanır.
Bulgar vatandaşlığını kanıtlayan Liçna kart başvuruları Bulgaristan dış temsilcilikleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Yaşadığınız yerin bağlı olduğu bölgeye hizmet veren en yakın dış temsilcilik vasıtasıyla Liçna kart başvurusunda bulunabilirsiniz. Ülkemizdeki Bulgaristan dış temsilciliklerinin hizmet verdiği bölgeler şu şekildedir:
İstanbul Konsolosluğu: İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Çanakkale illerinde ikamet eden kişiler,
Ankara Bulgaristan Büyükelçiliği: Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Zonguldak, Trabzon, Mardin, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Muş ve çevre illerde ikamet eden kişiler,
Edirne Bulgaristan Başkonsolosluğu: Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli ve ilçelerinde ikamet edenler,
Bursa Konsolosluğu: Bu il ve ilçelerin dışında kalan diğer yerler için hizmet vermektedir.
Evlilikten Dolayı Oturum İzni Almak İçin Neler Yapılmalıdır?
Evlilikten dolayı Bulgaristan D vizesi almanız için gerekli olan evraklar yukarıda belirtilmiştir ancak sürecin uzun ve karışık olmasından dolayı profesyonel bir yardım almak işlerinizi kolaylaştıracaktır. Vize İşlem Merkezi yıllardır verdiği vize hizmetleriyle ekonomik ve güvenilir olarak vize sürecinizi yönetmektedir.
Bunun için yapmanız gereken ilk şey ise sayfamızda belirtilmiş olan evrakları tamamlayıp ofisimize göndermek olacaktır. Evrak hazırlama aşamasında herhangi bir karışıklık yaşanmaması için bizimle iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.
İkinci adımda ise hazırlanan evraklar tarafımızca incelenir. Eksik evraklar temin edilirken hatalı olanlar ise düzeltilir. Gerekli olan belgeler tekrar kontrol edilir ve son aşamaya geçilerek yetkilimiz sizin adınıza randevunuzu alacaktır. Bu randevu Bulgaristan Başkonsolosluklarından biri veya Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği’nden alınacaktır.
Evlilikten Dolayı Bulgaristan D Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?
Bulgaristan D vizesine onay verme yetkisi sadece Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’na aittir. Bu süreç ortalama 1-2 ayı bulmaktadır ancak dış temsilciliklerin yoğunluğuna göre farklılık gösterebilmektedir.
Evlilikten Dolayı Bulgaristan D Vizesi Konusunda Önemli Noktalar
Öncelikle D vize almak için yukarıda yazılı olan evrakların tamamı valilik ve kaymakamlık tarafında apostilli olmalıdır. Aynı zamanda bu belgelerin tümü Bulgarcaya çevrilmiş olup noter onaylı olmalıdır.
Evlilikten dolayı oturum alma işlemleri sırasında yetkili görevliler evliliğin gerçekliği konusunda hassas davranmaktadırlar. Evliliğin doğruluğuna inanmazlarsa oturum iznini onaylamayabilirler.
Bulgaristan D vizeniz çıktıktan sonra yapmanız gereken “yabancılar şubesi”ne gidip oturum iznine başvuruda bulunmak olacaktır. Oturum izni en başta 3 aylık, 6 aylık veya 12 aylık olarak verilebilir. İlerleyen 5 yıl boyunca geçici oturumlar alınır ve 5 yılın sonunda evlilik devam ediyorsa sürekli oturum almaya hak kazanırsınız. Bunun sonucunda Bulgar vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirsiniz.