1978 ve öncesi göçmenler için D Vizesi
Eski Göçmenler İçin Bulgaristan D Vizesi
1978 yılı ve öncesinde göç eden kişiler için Bulgaristan D vizesi almak mümkündür. Ancak bu kişilerin ilk olarak Bulgaristan Adalet Bakanlığından Bulgar vatandaşı olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir. Eğer kişi veya kişilerin Bulgar vatandaşı olduğu ispatlanırsa Bulgaristan’da oturum izni almaları mümkündür. Oturum izni tamamlandıktan sonra 3. yılın sonunda kişi vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanır. Bu başvuruda bulunabilmek için ise 3 yıl boyunca her yıl oturum yenilenmelidir.
Eski Bulgar göçmenleri Bulgaristan D vizesi almak için, Türkiye’de Bulgaristan için oturum izni vermeye yetkili dış temsilciliklere veya o temsilciliklerin yetkilendirdiği vize danışmanlık şirketlerine başvuruda bulunabilir. Bunun için gerekli evraklar tamamlandıktan sonra oturum izni için süreç başlayacaktır. Eski göçmenler için Bulgaristan D vizesi başvurusunda gerekli olan evraklar şöyledir:
- Pasaport ( En az 2 yıl geçerliliği olmalı ve vizenizin basılabilmesi için boş sayfası bulunmalıdır.)
- Fotoğraf (Arkası beyaz fon olmalı ve son 3 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Sabıka kaydı
- Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan alınmış vatandaşlık sorgulama sonuç belgesi
- Bulgaristan’dan alınmış doğum belgesi
- İsim denklik belgesi
- Bulgaristan’da hangi anlaşmaya göre göç edildiğine dair belediye’den alınmış yazı
- Başvuru sahibi adına Bulgaristan’da bakiyeli bir banka hesabı
- Bulgaristan noter tasdikli kira kontratı
Eski Göçmenlikten Dolayı D Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Eski göçmenlikten dolayı Bulgaristan D vizesi için kişi en yakınındaki Bulgaristan dış temsilciliğine gidebilir. Bu dış temsilcilikler Ankara’daki Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği, İstanbul, Bursa ve Edirne Başkonsolosluklarıdır. Her bir dış temsilciliğin yetki alanı farklıdır. Aynı zamanda bu dış temsilciliklerin belirlediği vize danışmanlık şirketlerine de Eski göçmenlikten dolayı Bulgaristan D vizesi için başvurabilirsiniz.
Bulgaristan dış temsilciliklerinin sırasıyla hizmet verdiği iller şöyledir:
- Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği; Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden yapılacak vize başvurularını yönetir.
Adana, Adıyaman, Ardahan, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aksaray, Bayburt, Batman, Bartın, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel(Mersin), Iğdır, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Kırıkkale, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak şehirlerinde ikamet eden kişilerin vize başvurularını kabul etmektedir.
- Bulgaristan Bursa Başkonsolosluğu; Türkiye’nin 81 ilinden başvuru kabul etmektedir.
- Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu; Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli il ve ilçelerinin vize başvurularını kabul eder.
Edirne: Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu, Uzunköprü
Tekirdağ: Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Marmara ereğlisi, Muratlı, Saray, Şarköy
Kırklareli: Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Vize
- Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu ise İstanbul, Çanakkale, Sakarya ve Kocaeli il ve ilçelerinden başvuru kabul etmektedir.
Eski Göçmenlikten Dolayı D Vize Kaç Günde Çıkar?
Ankara Büyükelçiliği, İstanbul, Bursa ve Edirne Başkonsoloslukları tarafından kabul edilir ancak bu dış temsilciliklerin eski göçmenlere oturum izni için onay verme yetkisi bulunmamaktadır. Bu yetki Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndadır.
Eski göçmenlikten dolayı D vize uzun süreli bir vize tipi olduğu için işlemler diğer vize tiplerine göre uzayabilmektedir. Bulgaristan’da oturum izninin çıkması için en kısa süre 45 gün olarak söylenebilir ancak bu süreç özel günler veya istenebilecek ek evraklar sebebiyle farklılık gösterebilir.
D Vize Çıktıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Eski göçmenlerin D vizesi onaylandıktan sonra dikkat etmeleri gereken bir nokta vardır. Bulgaristan’a giriş yaptıktan en geç 1 ay sonra oturum kartı için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. 1978 göçmenleri için bu süreç biraz daha uzun sürmektedir. Vize süreniz bitmeden işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekir.