Macaristan Transit Vize

Macaristan’ın Türkiye ile Batı Avrupa’yı birbirine bağlayan stratejik bir konumda bulunması, her sene birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Macaristan’dan kara yolu ile transit geçişlerde bulunduğu bir ülke haline gelmiştir.

Macaristan transit vizesi Macaristan üzerinden başka ülkelere seyahat edecek olanların sahip olması gereken vize türüdür.

Macaristan transit vizesi almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize başvurularını Ankara’daki Macaristan Büyükelçiliği veya İstanbul’daki Macaristan Başkonsolosluğu’na yapmaları gerekmektedir. 90 günden kısa olan seyahatlerde Macaristan vize başvuruları için Macaristan Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş vize işlem merkezlerine ve seyahat acentelerine gidilmelidir. Fakat Macaristan’da 90 günü geçen seyahatler için Macaristan Büyükelçiliğine ya da Macaristan Başkonsolosluğuna doğrudan başvuru yapılabilmektedir.

Macaristan’a transit vize ile gidecek olan Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak mecburiyetindedir. Hizmet (gri) pasaportu, hususi (yeşil) pasaport ve diplomatik (siyah) pasaporta sahip olan kişiler ise 180 günlük (6 ay) süre içerisinde 90 günü (3 ay) geçmemek şartı ile Macaristan’a vizeye gerek olmadan seyahat edebilmektedir.

Macaristan transit vize başvurusunda bulunacak kişilerin pasaportlarının son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olması ve en az 3 ay daha geçerliliğinin olması gerekmektedir. Pasaportta vize işlemleri sırasında kullanılmak üzere 2 adet boş sayfa bulunmalıdır. Pasaportun herhangi bir yerinde bir deformasyon olması durumunda vize başvurusu geçersiz sayılacaktır.

Macaristan Schengen vizesi ile turistlerin seyahatlerinin ilk durağı Macaristan olmak zorundadır. Macaristan’a yapılacak tüm transit seyahatler için kişilerin Macaristan transit vize başvuru formu doldurması gerekmektedir. Bu form; eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulup, başvuru sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir. Kişiler daha sonra diğer ülkelere yapılmak istenen seyahatlere devam edebilmektedir. Bu seyahatlerin süresi toplamda 5 günü geçmemelidir. Kısa süreli Macaristan transit vizesi başvuruları, konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş kurumlara, Vize Merkezleri ve Turizm Acentelerine yapabilmektedir.

Schengen Sözleşmesi ile Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre Schengen bölgesi kapsamında yer almaktadır. Bu sözleşme ile söz konusu ülkeler kendi aralarında dış sınırları kontrol altında tutmayı, iç sınırlarda ise; insanların, malların, hizmetlerin ve maddi değerlerin korunması amaçlanmaktadır.

Avrupa Birliği ülkelerinden birinde geçerli oturma izni olmayan ya da Schengen vizesi bulunmayan kişilerin Macaristan’dan transit vize ile geçişlerine izin verilmemektedir.

Schengen ülkesinde oturma izni olan kişilerin ya da Schengen vizesine sahip olan kişilerin, Amerika Birleşik Devleti, Kanada, Japonya, Monaco, San Marino ve Andorra’da oturma izni olan kişilerin Macaristan transit vizesi alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Avrupa Birliği’ne üye olan Bulgaristan ve Romanya tarafından verilen oturma izinleri ile kişilerin Macaristan’dan transit vize ile geçme hakkı bulunmamaktadır. Fakat transit vize ile geçiş haklarından faydalanmak isteyen kişiler, Macaristan’a giriş ve çıkışların farklı sınır kapılarından yapılması gerekmektedir. Macaristan’a gidecek olan kişilerin vize sürelerinin, tüm transit geçiş süresini içerecek şekilde geçerli olması gerekmektedir.

Batı Avrupa ülkelerine Macaristan üzerinden transit geçiş yapacak olan tır şoförlerimizin, Schengen vizesi almaları gerekmektedir.

Schengen Bölgesine üye ülkelerden biri olan Macaristan’a yapılacak tüm transit seyahatler için kişiler Macaristan transit vizesi talep dilekçesi yazmak zorundadır. Bu dilekçe; Macaristan’a transit geçişler yapacak kişilerin Macaristan Büyükelçiliği’ne ya da Macaristan Başkonsolosluğu’na seyahat sebeplerini belirten bir yazı olmalıdır. Macaristan transit vizesi talep dilekçesi, başvuru sahibinin çalıştığı şirket ya da kurumun antetli kağıdına Macaristan Konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır. Dilekçede; Macaristan transit vize başvurusu yapan kişinin çalıştığı kurumdaki görev tanımı, maaş bilgisi, seyahati kimin finanse edeceği, (varsa) sponsoru, son olarak da seyahatin başlangıç ve bitiş tarihi yer almalıdır.  Yazılan bu dilekçe, şirket ya da kurumun yetkili kişisi tarafından kaşelenip imzalanmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Macaristan’a seyahat başvurusu yapabilmeleri için Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System – VIS) uygulaması 25 Eylül 2014 yılında ülkemizde zorunlu hale getirilmiştir.  Bu uygulama ile dijital parmak izi kaydının yapılması zorunlu hale getirilmektedir. Bu uygulamadaki amaç; başvuru işlemlerini kolaylaştırmak, süreci hızlandırmak ve oluşabilecek güvenlik problemlerini en aza indirmektir.

Macaristan transit vizesi biyometri işlemi dijital bir parmak tarayıcı ile ellerde bulunan tüm parmakların izinin alınması şeklinde uygulanır iken; bu işlem gizlilik yasasına önem verilerek yapılmaktadır. Ülke ya da hükümet liderleri, ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri parmak izi taramasından muaf tutulurlar. Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi davetleri üzerine gerçekleştirdikleri seyahatlerde biyometri işlemi yaptırmak zorunda değillerdir.

Schengen vizesi için verilen parmak izinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Ancak Macaristan Konsolosluğu özel durumlarda geçerlilik süresi devam eden parmak izinin yenisini isteyebilmektedir.

Parmak izi işleminin uygulanmasına mümkün olmayan herhangi bir fiziki problemi sahip kişiler biyometri işlemine tabi tutulmazlar. Engel durumlarında 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıdaki parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibini engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi taraması yaptırma zorunluluğu bulunur.

Macaristan transit vizesi başvurusunda bulunan kişiler, biyometri işlemleri esnasında parmaklarında kesik, hasar ya da süs amacıyla yakılan kına bulunmamasına dikkat etmelidir. Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişiler engellerini destekleyen tıbbi rapor ibraz etmek zorundadırlar.

Macaristan transit Schengen Vizesi başvuru işlemlerinde kullanılmak üzere 2 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir. Bu fotoğraflar 3,5 x 4,5 cm ebatlarında; son 6 ay içinde çekilmiş; arka fonu beyaz ve başvuru sahibinin pasaportunda daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olması gerekmektedir.

Fotoğraflar; net ve beyaz arka fon üzerine olmalıdır. Vize başvurusunda kullanılacak fotoğrafta saçlar yüzü kapatmamalı ve piercing, küpe gibi aksesuarlar kullanılmamalıdır. Fotoğraf kişinin yüzünü ve omuzlarını göstermeli ve yüz, fotoğrafın %70–80’ini kaplamalıdır. Kişi gözlük kullanıyorsa, fotoğrafta gözlük üzerinde yansımaların olmamasına dikkat edilmelidir. Başörtüsü kullanan kişiler biyometrik fotoğraf çekimlerinde, başörtüsünün yüzün görünürlüğünü engellememesine dikkat etmelidir.

Macaristan transit seyahatlerde bulunacak kişilerin Macaristan seyahat süresine gerekli olabilecek ya da lazım olması durumunda acil tıbbi harcamalar için 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası vize başvuru evraklarında ibraz edilmelidir.

Macaristan transit vize başvurusu, Macaristan Büyükelçiliğinin çalışma ve randevu yoğunluğu göz önüne alınarak farklı sürelerde sonuçlanabilmektedir. Vize başvuruları, konsolosluğun herhangi bir evrak veya mülakat talep etmemesi durumunda ortalama 5-10 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu süreler içinde, konsolosluğun resmi tatil günleri, ek değerlendirme süreleri ve yabancı pasaport sahiplerini kapsamamaktadır.

Macaristan transit vizesi için Macaristan Konsolosluğu’nun başvuru dosyasında bulunması gereken kişisel evraklar; pasaport, kimlik fotokopisi, biyometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, ulaşım, konaklama ve bilet dokümanları ya da rezervasyon bilgileri, Macaristan transit vizesi başvuru formu, pasaporta vize işlenmiş sayfaların fotokopisidir.

Macaristan transit vizesi başvuru sahibinin çalıştığı kurumun faaliyet belgesi, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, banka hesap dökümü ve maaş bordrosu da başvuru dosyasına eklenmesi gereken diğer evraklardır.

Vize ücretleri; başvuru yapılacak zamana göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple Macaristan transit vizesinin ücretlendirilmesinde dönemsel olarak güncelleme yapılabilmektedir.