Nijerya Hakkında

Batı Afrika’da yer alan Nijerya, federal başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. 36 eyalet, eyaletlere bağlı 589 yerel birim ve bir federal başkentte sahip olan Nijerya’nın en büyük şehri Lagos iken başkenti ise Abuja’dır.

Yaklaşık yüz yıl İngiliz hakimiyetinde kalan Nijerya, 17 Afrika ülkesi ile beraber, “Afrika’nın bağımsızlık yılı” olarak kabul edilen 1960 yılında bağımsızlığını elde etti. 1 Ekim 1960 tarihinde bağımsızlığını ilân eden Nijerya’da, 1 Ekim günü bu yüzden “Bağımsızlık Günü” olarak kutlanmaktadır.

Nijerya’da Kaç Dil Konuşulmaktadır?

Resmi dili İngilizce olan Nijerya’da, 500’den fazla dil konuşulmaktadır. Yerel halk tarafından yoğun olarak İbo, Yoruba ve Hausa dillerinin konuşulduğu Nijerya’da Fransızca ile yerel dillerin karıştırılmasıyla oluşturulan diller de tercih edilmektedir. Ticari ve resmî işlemler haricinde yerel halkın İngilizce konuşmadığı bilinmektedir.

Nijerya’nın Nüfusu Kaç?

Afrika’nın en kalabalık, dünyanın ise nüfus yoğunluğunda yedinci sırada yer alan ülkesi olan Nijerya’da nüfus 200 milyona yakındır.

Nijerya’da Hangi Dinlere İnanılıyor?

90 milyona ulaşan Müslüman nüfusu ile Nijerya Afrika’da Müslümanların en yoğun yaşadığı ülke olma özelliğini taşıyor. Ülkenin kuzeyinde Müslümanlar yaşarken, güneyinde ise Hristiyan topluluklar yer almaktadır. Nijerya nüfusunun yaklaşık % 40’ı Hristiyandır.

Nijerya Endüstrisi Ne Durumda?

Nijerya’da gelişen bir endüstri sektörü bulunmaktadır. Petrol, kauçuk, kimyasal maddeler gıda ve çimento alanlarında sanayi kolları halen gelişimini sürdürmektedir. Nijerya’nın enerji ihtiyacı petrol ve hidroelektrik santraller aracılığıyla giderilmektedir. Son yıllarda ise bataklık ormanları ile yağmur ormanları sayesinde kereste ihracatında ciddi bir atılım gerçekleştirmiştir.

Nijerya’da Ticaret

Türkiye ile ticari ilişkileri pek gelişmemiş ülkeler arasında yer alan Nijerya; ABD ve Avrupa ülkeleri ile ciddi bir ticari süreç yaşamaktadır. İhracatta ham petrol, petrol ve tarım ürünlerinin önemli yer tuttuğu ülkenin ithalat gerçekleştirdiği alanlar ise demir – çelik, ilaç, kimyasal ürünler, gıda maddeleri ve ulaşım araçları olarak görülmektedir.

Nijerya’nın İklimi Nasıl?

Ülkenin üçte birini kaplayan ormanlar sayesinde savan iklimi ile ekvatoral iklim hâkimdir. Nijerya’da yağmur ormanlarının yoğun olduğu yerlerde ekvatoral iklim gözlenirken; kuzeydeki platolar savan iklimine elverişlidir.

Nijerya, coğrafi yapısıyla ve iklimi ile tarıma müsait bir ülkedir. 910 bin kilometrekareyi aşkın alanının % 78’i tarım arazisi konumunda olmasına rağmen ülkenin ekilebilir arazi oranı % 37, sulanabilir arazi miktarı ise 3 bin kilometrekare. Her şeye rağmen, ikliminin bölgesel farklılık göstermesi sayesinde tarıma elverişli olduğunu söylemek mümkün.

Nijerya’ya Komşu Ülkeler Hangileri?

800 kilometrelik kıyı şeridi ile çevrildiği Gine Körfezi’nin kuzeyinde yer alan, Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya; Nijer, Benin, Çad ve Kamerun ile komşu ülke konumundadır.