Belçika Turistik Vize

Yüz ölçüm olarak küçük bir ülke olmasına karşın Belçika çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Belçika mimarisi, tarihi ve yemek kültürü ile birçok turistin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Belçika’ya sanatsal gezi, kültürel etkinlik, tatil, festival, sportif faaliyet gibi turistik amaçlarla gitmek isteyenlerin Belçika turistik vize alması gereken vize.

Belçika Schengen Bölgesine üye ülkelerden biridir. Bu sebeple Umuma Mahsus Pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Belçika’ya yapacakları seyahatlerde Belçika Schengen Vizesi uygulamasına tabi tutulmaktadır.

Belçika’ya turistik amaçlı seyahat edecek olan Umuma Mahsus Pasaport (bordo) sahibi kişiler Belçika turistik vize başvurusu yapmak zorundadır. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah) Pasaport sahibi kişiler ise 180 gün içinde 90 günü geçmeyecek gezileri için Belçika’ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Kişilerin vize sürelerini aşmaları durumunda, ilgili yerel birimlere bildirmeleri gerekmektedir.

Belçika turistik vize başvurularının değerlendirilmesi ve onaylanması Belçika Ankara Büyükelçiliği tarafınca yapılmaktadır. Vize İşlem Merkezi çalışanlarının vize başvurusu sonuçları üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

90 günden kısa süreli Belçika turistik vize başvuruları, akredite turizm acenteleri ve vize işlem merkezleri aracılığı ile yapılabilmektedir.

90 günden uzun sürecek Belçika seyahatleri için Belçika vizesi başvuruları, Belçika Konsolosluğu veya Belçika Büyükelçiliği’ne gerçekleştirilmektedir.

Belçika vize başvuruları, kişilerin ikamet ettikleri şehirlerin bağlı oldukları Büyükelçilik veya Başkonsolosluğa yapılmalıdır.

Belçika Ankara Büyükelçiliği‘nin başvuruları kabul ettiği şehirler; Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Batman, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Mersin, Iğdır, Karabük, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Malatya, Muğla, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak şehirlerinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize başvurularını Belçika Ankara Büyükelçiliğinde yapabilirler.

İstanbul Belçika Başkonsolosluğu tarafında vize başvurusu kabul ettiği şehirler; Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Yalova, Balıkesir, Kocaeli şehirlerinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize başvurularını Belçika İstanbul Başkonsolosluğu’nda yapabilirler.

Schengen bölgesine üye olmayan bir ülkeden Belçika’ya turistik amaçlarla seyahat edecek olan kişilerin Belçika Schengen turistik vizesi alması gerekmektedir. Schengen vizesi, Schengen bölgesine üye olmayan ülkelerin vatandaşlarının diğer üye ülkelerin topraklarına seyahat edebilme hakkını vermektedir. Pasaportlarında geçerli bir Schengen vizesi bulunan kişiler, vize süresince Belçika topraklarında konaklayabilir ya da Belçika topraklarından geçiş yapabilir.

Belçika turistik vizesi almak isteyen kişiler, vize işlemleri sırasında Türkiye’de 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren uygulanmakta olan Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) uygulamasına tabi tutulmaktadır. Bu uygulama ile başvuru işlemlerini kolaylaştırmak, başvuru sürecini hızlandırmak ve kimlikte sahteciliğin önüne geçilmek amaçlanmaktadır.

Belçika turistik vize başvuru yapacak olan kişilerin pasaportlarının geçerlilik süresi seyahatin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay olması gerekmektedir. Pasaportun herhangi bir sayfası yırtılmış ya da hasar görmüş olması vize başvurusunun reddedilmesine sebep olmaktadır. Pasaport son 10 yıl içerisinde alınmış, karşılıklı en az 2 boş sayfasının bulunması gerekmektedir.

Belçika turistik vize başvurusu yapılırken Konsoloslukların Belçika vize başvuru sahibi ile ilgili detaylı bilgi alabilmesi için Belçika turistik vize başvuru formu doldurulmaktadır. Bu form İngilizce, Fransızca, Almanca veya Felemenkçe dillerinden birinde doldurulmalıdır. Formda yazılan bilgilerin doğru ve eksiksiz yazılmış olması gerekmektedir. Ayrıca Belçika vizesi başvuru formu doldurulurken okunaklı, tükenmez kalemle yazılıp imzalanmalıdır. Başvuru formları Ankara Belçika Büyükelçiliği ve İstanbul Belçika Başkonsolosluğu tarafından incelenmektedir. Bu incelenmenin ardından karar alma aşamasında başvuruyu yapan kişi mülakata çağırabilir.

Turistik vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin Belçika Büyükelçiliği’ne hitaben, Belçika’ya seyahat nedenlerini ve vize talebini bildiren bir Vize Talep Dilekçesiyazmaları gerekmektedir. Dilekçede seyahatin başlangıç ve bitiş süresi boyunca planlanan gezi programından bahsedilmelidir.

Belçika Turistik Vizesi başvurusunda bulunacak kişiler dilekçede Belçika’ya giriş yapacakları tarihi, ülkeden ayrılacakları tarihi ve aynı süreç içerisinde başka bir ülkeye geçiş yapacaklar ise bu seyahatin tarihlerini açıkça belirtmelidir.

Belçika turist vizesi işlemlerinde kullanılmak üzere 2 adat biyometrik fotoğraf gerekmektedir. Bu biyometrik fotoğrafların ölçüleri 35 x 45 mm’dir. Bu fotoğraflar vize başvuru tarihinden en fazla 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Biyometrik fotoğraflar rötuşsuz, arka fonu desensiz ve beyaz olmalı, kişinin yüz hatları açıkça görülebilmelidir.

Belçika Konsolosluğu’nun belirlediği ölçü ve özellikteki fotoğraflar daha önce almış olduğu başka bir ülkenin vize başvuru işlemlerinde kullanılmamış olması gerekmektedir.

Başvuru evraklarında kullanılacak fotoğrafların istenilen özelliklere sahip olmaması halinde vize başvuruları Konsolosluk tarafından kabul edilmemektedir.

Belçika Schengen vize işlemlerinde bulunacak kişi, aile ve ikamet etmekte olduğu adres bilgilerini içeren tam vukuatlı nüfus kayıt örneğini ve nüfus cüzdanı fotokopisini başvuru dosyasında beyan edilmelidir. Nüfus cüzdanı fotokopisi ön ve arka yüz bilgilerini gösterir şekilde olmalıdır.

Belçika turistik vize işlemlerinde bulunacak kişinin son 3 aylık maaş bordrolarını başvuru dosyanda beyan etmelidir. Maaş bordroları kişinin bağlı olduğu kurum ya da şirket tarafından kaşelenerek, ıslak imza atılmış bir şekilde hazırlanmış olması gerekir.

Başvuru dosyasında kişinin şahsi banka hesap özeti son 3 aylık aktif banka hesap hareketleri yer almalıdır. Ayrıca eğer varsa, işlemlerinde bulunacak kişiye ait tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri ve kredi kartı ekstreleri yer almalıdır.

Belçika’ya turistik amaçlarla seyahat edecek olan kişiler; hizmet dökümü, banka hesap dokümanları, işyerinin faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi ve vergi levhası başvuru dosyasında bulundurmalıdır.

Vize başvuruları seyahat tarihinden en az 20 önce yapılmalıdır. Belçika Konsolosluğu’nun iş yoğunluğu da göz önünde bulundurularak; resmi tatil günlerinde, özel sebeplerden kapalı olduğu günlerde, ek evrak talebi olduğunda vize başvurusunun sonuçlanma süresini değişiklik gösterebilmektedir.

Vize başvurularının; bayram, yılbaşı, sömestr, fuar, paskalya gibi konsoloslukların ve başvuruların yoğun olduğu dönemleri dikkate alarak yapılması tavsiye edilmektedir.

Belçika turistik vize başvurusu yapan kişiler seyahatleri boyunca gerekli olması durumunda kullanabileceği 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; Avrupa ülkelerinde seyahat eden vatandaşlarımızın üzerlerinde 10.000 Euro’yu aşan miktarda nakit bulundurmamaları gerekmektedir. 10.000 € (Euro) ve üstü nakit paranın bulundurulması halinde gümrükte yetkili birimlere bildirimde bulunulmalıdır.

Belçika turistik vize ücreti, vize süresine göre değişiklik göstermektedir.  Belçika vizesi ücreti Türk Lirası ve nakit olarak ödenmektedir. Ödemeler Belçika Konsolosluğu adına tahsil edilmektedir. Belçika vizesi başvuru sahibi ek hizmetler tercih edilebilir. Bu ek hizmetler için yapılan tüm ödemeler için makbuz verilmektedir. 6 yaş altı çocuklar için vize ücreti talep edilmemektedir.

Belçika turistik vizesi başvurularında seyahat amacının açıkça belirtilememesi, sahte ya da eksik belge verilmesi veya kişinin Belçika seyahatinin bitiminde ülkeden ayrılacağını gösterir belgelerin bulunmaması durumlarında Belçika turistik vizesi başvurusu reddedilebilmektedir.

Belçika vize başvurusu reddedilen kişi ret kararına karşı üç ay içinde itiraz hakkına sahiptir. Belçika vize reddi halinde ücret iadesi olmamaktadır. Belçika vize başvurusuna ret cevabı alan kişiler, yeniden Belçika turistik vize başvurusunda bulunabilirler.