Belçika Ticari Vize
Belçika; tekstil ürünleri, sanayi ürünleri, motorlu taşıt ve ekipmanları, plastik gibi alanlarda çok geniş bir ticaret hacmine sahiptir. Türkiye ve Belçika arasında bu ticari ürünlerde büyük ölçüde ithalat ve ihracat yapılmaktadır.
Türkiye’de çok sayıda Belçika sermayeli şirket bulunurken, Belçika’da da Türkiye sermayeli birçok şirket istihdam sağlamaktadır.
Belçika Ticari Vizesi Nereden Alınır?
Belçika ticari vize başvurularını Ankara’da bulunan Belçika Büyükelçiliği ve İstanbul’da bulunan Belçika Konsolosluğu değerlendirmektedir. Konsolosluk kısa süreli vize başvurularını doğrudan kabul etmemektedir. Bu sebeple Belçika ticari vize başvurusu yapacak olan kişiler, Konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize işlem merkezleri ve turizm acentelerine giderek başvuru işlemlerini başlatabilmektedir.
Kişiler vize başvuru sürecinde başvuru evraklarını büyük bir titizlikle hazırlamalıdır. Eksik ve hatalı bir belge ibrazında Konsolosluk vize başvurusunu iptal edebilmektedir.
Yılbaşı, bayram, sömestr ve paskalya gibi özel günler Konsoloslukların en yoğun olduğu günlerdir. Bu zamanlarda başvuruların çok olacağı durumu dikkate alınarak seyahat tarihinden en az 1 ay önce işlemlere başlanması tavsiye edilmektedir.
Vize Başvurusunda Kullanılacak Pasaportun Özellikleri
Umuma Mahsus Pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Belçika’ya ticari amaçlarla yapacakları seyahatlerde, Belçika ticari vize başvurusu yapması gerekmektedir. Hususi (yeşil) pasaport, hizmet (gri) pasaport ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi kişiler, Belçika’ya seyahat sebebi Belçika seyahatlerinde Belçika ticari vizesinden muaf tutulmaktadır.
Belçika ticari vize başvurusunda kullanılacak olan pasaportta en az iki adet boş sayfa bulunmalıdır. Boş sayfası bulunmayan pasaport vize başvurusundan önce yenilenmelidir. Pasaportun sayfalarının eksik, yıpranmış ve yırtık olmamasına dikkat edilmelidir. Daha önceden kullanılmaya başlanmış pasaportlar on yıldan önce alınmış olmalıdır. Pasaportun geçerlilik süresi, yapılacak olan Belçika seyahatinin bitiş tarihinden en az 3 ay olmalıdır.
Belçika Ticari Vize Talebi
Belçika’ya toplantı, iş gezisi, çeşitli fuar ve seminer gezileri, akademik çalışmalar, sanatçıların etkinlikleri ve konferanslar için seyahat etmek isteyen her vatandaşın Belçika ticari vize başvurusu yapması gerekmektedir. Ticari vizeler kısa süreli vize türündendir. Bu bağlamda; Belçika ticari vizesi ile seyahat eden kişi sadece 90 günden kısa bir süre için ülkeyi ziyaret edebilir. Fakat bu vize ile herhangi bir çalışma veya iş kuramaz.
Belçika’ya ticari faaliyet amaçlı seyahat edecek olan kişiye, Belçika’da katılacağı fuar, seminer ya da toplantılar için şirket ve kurumlardan davetiye gönderilmektedir. Bu davetiyenin içeriğinde; davetiyeyi gönderin kurumun bilgileri, ticari faaliyetin bilgileri, kişinin seyahat amacı, seyahat tarihi, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağına dair bilgiler yer almalıdır. Ayrıca davetiye, kurum tarafından kaşelenmiş ve ıslak imza atılmış olmalıdır. Bu davetiye vize başvurusu evraklarının arasında kesinlikle bulunmalıdır.
Belçika Ticari Vizesi için Biyometrik Veri Uygulaması
Belçika ticari vizesine başvuru yapmak isteyen herkesin, biyometrik veri uygulaması ile kişisel bilgilerini ibraz etmesi gerekmektedir. 12 yaşından küçük olanlar biyometrik vize uygulamasından muaf tutulmaktadır. 12 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük olanlar ebeveynleri gözetiminde başvuru merkezinde parmak izi verebilmektedir.
Parmak sayısında eksiklik, el derisinde yanık ve yara izi gibi fiziksel yönden parmak izi veremeyecek durumda olan kişiler, bu durumu açıklayan doktor raporu vize başvuru dosyasında belirtilmelidir.
İlk kez Belçika Schengen vizesine başvuru yapılacaksa, başvuru yapan kişinin parmak izi alınmalıdır. Alınan parmak izleri 5 yıl boyunca geçerlidir.
Belçika Ticari Vizesi Başvuru Formu Hangi Dilde Doldurulmalıdır?
Belçika’ya ticari amaçlarla gitmek isteyen herkes Belçika ticari vize başvuru formu doldurmak zorundadır. Bu form İngilizce, Fransızca, Almanca ve Felemenkçe dillerinde doldurulmalıdır. Belçika Büyükelçiliği Türkçe dilinde doldurulmuş başvuru formlarını kabul etmemektedir.
Büyükelçilik başvuru yapan kişiyi isterse mülakata çağırabilir. Mülakat; kişinin Almanca, Fransızca, İngilizce ve Felemenkçe dilleri arasından tercih ettiği dil ile yapılacaktır.
Belçika Ticari Vizesinde Kullanılmak Üzere İstenilen Fotoğrafta Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler?
Belçika ticari vize başvuru işlemlerinde kullanılmak üzere iki adet biyometrik fotoğraf istenmektedir. Fotoğrafın boyutları; 35 mm x 45 mm ölçülerinde olmalıdır. Fotoğraf desensiz ve beyaz bir arka fonda çektirilmelidir.
Vize başvuru sahibi Konsolosluk tarafından standartları belirlenmiş biyometrik fotoğrafı daha önce başka bir vize başvuru işleminde kullanmamış olması gerekmektedir.
Fotoğrafta kişinin yüz hatları en net haliyle gözükmelidir. Fotoğraf çekim esnasında kişi kalın yüzünü kapatan şapka, şal ve kalın çerçeveli gözlük takmaktan kaçınmalıdır. Fotoğraflar vize başvuru tarihinden en fazla 3 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır.
Belçika Ticari Vizesi Başvuru Evrakları
Belçika Konsolosluğu tarafından hazırlanan Belçika vize başvuru formu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurularak başvuru evrakları arasına eklenmelidir. Bu form Belçika Konsolosluğunun başvuru yapan kişi hakkında daha detaylı bilgi edinmesi amaçlanarak hazırlanmaktadır.
Belçika ticari vize başvurusu yaparken kişinin sahip olduğu pasaportun geçerlilik süresi, seyahatin bitim tarihinden en az 3 ay daha uzun olmasına dikkat edilmelidir.
Vize başvurusunda kullanılmak üzere 2 adet biyometrik fotoğraf istenmektedir. Fotoğrafın ölçüleri 35×45 mm olmalıdır.
Başvuru sahibine ait tam vukuatlı kayıt örneği ve nüfus cüzdanı fotokopisi başvuru dosyasına eklenmesi gereken belgeler arasındadır.
Kişinin maddi durumunu gösteren son 3 ay alık maaş bordrosu, son 3 aylık banka hesap dokümanları kurumlar tarafından kaşelenip imzalanmalıdır.
Vize başvurusunda bulunan kişinin çalıştığı şirket ya da kurumun yetkilisi tarafından şirketin antetli kağıdına Belçika Büyükelçiliğine hitaben vize talep dilekçesi yazmalıdır. Dilekçede; Belçika’ya gidecek olan kişinin mesleği, maaş bilgileri, seyahatin süresi ve seyahatin nasıl finanse edileceğinin bilgileri yer almaktadır. Yazılan dilekçe şirket yetkilisi tarafından kaşelenip imzalanmalıdır.
Belçika’daki şirket ve kurumdan; Türkiye’de çalışan kişiye toplantı, fuar ve seminer benzeri ticari amaç içeren bir davetiye gönderilir. Davetiye Belçikalı şirket tarafından kaşelenip imzalanmış olmalıdır.
Belçika’ya seyahat edecek herkes seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Bu sigorta ile Belçika’da herhangi bir sağlık sorunu karşısında tıbbi yardım bu sigorta tarafından karşılanacaktır.
Bir şirket ya da kurumda çalışan kişi, şirketin vergi levhasının, faaliyet belgesinin, şirketin imza sirkülerinin ve şirketin ticaret sicil gazetesinin fotokopisini başvuru dosyasına eklemelidir.
Ayrıca kişinin çalıştığına dair; SGK işe giriş bildirgesi, SGK hizmet dökümü ve şirket yetkilisi tarafından imzalanmış izin belgesi de gerekli olmaktadır.
Son olarak; ulaşım ve konaklama bilgilerinin yer aldığı belgeler başvurusunda yer almalıdır.
Belçika Ticari Vizesi Sonuçlanma Süresi
Belçika ticari vizesinin kaç günde çıkacağı tamamen Belçika Büyükelçiliğinin değerlendirmesine bağlıdır. Konsolosluk tarafından istenen bütün evrakların tamamlanması halinde ortalama 5 iş günü içerisinde Belçika ticari vize başvurusu sonuçlanabilmektedir. Büyükelçiliğin ve konsolosluğun yoğun olmasına bağlı olarak; Belçika’ya seyahat edecek olan kişi seyahat tarihinden en az 1 ay önce başvuru işlemlerine başlaması tavsiye edilmektedir.
Belçika Ticari Vizesinin Reddedilmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Vize başvuru evraklarının eksik ve hatalı olması, seyahatin harcamalarının karşılanamayacak olması, kişinin Belçika’dan Türkiye’ye döneceğini kanıtlayamaması gibi sebepler Belçika ticari vizesinin reddedilmesine neden olmaktadır. Vize başvurusunun reddedilmemesi için kişiler evrakları hazırlarken özen gösterilmesi gerekmektedir.
Belçika ticari vize başvurusu reddedilen kişiler, başvurunun reddedildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde karara itiraz edebilmektedir. Belçika Büyükelçiliği tarafından itirazı kabul edilmeyen kişiler yeniden Belçika vize başvurusu yapabilir. Reddedilen başvurudan sonra yeniden vize başvurusu yapacak olan kişi, vize başvuru evraklarını daha özenli bir şekilde hazırlamalıdır.
Yeniden yapılacak vize başvurusu için profesyonel bir destek alınması tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi; alanında uzman olan bir ekibin yardımı ile yapılacak vize başvurusunun reddedilme olasılığını en aza indirmektedir. Bu destek ile başvuru sahibinin fark edemediği hatalı bilgileri ve eksikleri düzeltilebilir.